Wonen

Chef-kok Jan Gaastra (van Koriander in Drachten) opent in Helpman restaurant Bisque

Groningen heeft er een toprestaurant bij. Chef-kok Jan Gaastra, die 20 jaar lang sterrenrestaurant Koriander in Drachten had, heeft in Helpman restaurant Bisque geopend. Hij serveert er volgens eigen zeggen “betaalbaar eten op niveau in een intieme huiskamersfeer”.  Het restaurant is vernoemd naar een van de lievelingsgerechten van Gaastra.


Leestijd: 2 minuten

Chef-kok Jan Gaastra (van Koriander in Drachten) opent in Helpman restaurant Bisque
Chef-kok Jan Gaastra (van Koriander in Drachten) opent in Helpman restaurant Bisque

Een jaar na de verkoop van hun restaurant Koriander in Drachten, openden chef Jan (61) en gastvrouw Corry (56) Gaastra hun nieuwe restaurant Bisque in Groningen. Het restaurant heeft een plekje in het pand aan de Verlengde Hereweg waar eerder restaurant Alice zat.

Het pand werd opgeknapt en voorzien van een compleet nieuw interieur. Jan en Corry Gaastra: “De plannen om bij ons thuis een kleinschalige bed & breakfast te beginnen waar we zouden koken voor onze gasten hebben we ingewisseld toen we dit pand in Groningen tegenkwamen. We kennen Groningen goed en het is een fijne grote stad met bedrijvigheid en de gezelligheid van een universiteitsstad. Ook het achterland met Haren en Paterswolde op een steenworp afstand is aantrekkelijk.”

Jan Gaastra zegt in Groningen te blijven koken in zijn eigen stijl. “Dat betekent lekker en herkenbaar eten gebaseerd op de Franse keuken, modern gepresenteerd en betaalbaar. Vanzelfsprekend maken we alles ambachtelijk in eigen keuken, ook het brood en de patisserie. Naast het menu is er een kleine à la carte kaart met specials. De specials zijn klassiekers die ik vaak al jarenlang kook, zoals mijn bisque. En natuurlijk vergeten we ook de liefhebber van de vegetarische keuken niet. Een viergangenmenu kost 45 euro.”

In de keuken wordt Jan Gaastra geassisteerd door twee koks en aan de voorkant nemen Corry Gaastra en dochter Sabine Gaastra de honneurs waar.

Bisque is vernoemd naar de smaakvolle schaaldierensoep, een van de lievelingsgerechten van de chef. Jan Gaastra: “Als ik uit eten ga eet ik graag bisque. Daarnaast is bisque een goede graadmeter voor de kookkunsten van een kok. De bisque was in Koriander al een van de klassiekers en vanzelfsprekend staat hij in Groningen ook op de kaart.”

Het restaurant biedt plaats aan 30 gasten. Corry Gaastra: “We houden van een ruim opgezet restaurant waarin de gast veel privacy heeft. Ook zonder de anderhalvemeter-voorschriften in verband met het coronavirus stonden de tafels al ver uit elkaar; we leveren nu amper stoelen in. Het restaurant is volledig op de schop gegaan. Het is ingericht met warme tinten en comfortabele lederen stoelen en banken. Het resultaat is een restaurant met een intiem huiskamergevoel.”

Restaurant Bisque ligt aan de zuidkant van de stad Groningen aan de Verlengde Hereweg 46 in de wijk Helpman Oost. Bisque is geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur.

Over Corry en Jan Gaastra
Gastvrouw Corry en chef Jan Gaastra openden in 1995 hun restaurant Koriander in het Friese Burgum (Bergum), dat ze in 2000 verhuisden naar Drachten. Corry was afkomstig uit het onderwijs en Jan had na zijn koksopleiding bij bedrijven als Lauswolt in Beetsterzwaag, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en Excelsior in Amsterdam gewerkt voordat ze hun eigen restaurant startten.