Wonen

'Co-housing' in Borgmanscholen in hartje Groningen: privé, maar ook veel samen

Maandag 30 oktober start de inschrijving voor bijzondere woonprojecten op de plek van twee leegkomende Borgmanscholen aan de Jacobijnerstraat en de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat in hartje Groningen. Beide Borgmanscholen zijn te koop voor wooninitiatieven waar gezamenlijkheid centraal staat, oftwel: ‘co-housing’. Co-housing is een vorm van wonen waarin zelfstandige woningen gecombineerd worden met uitgebreide gemeenschappelijke functies. (Lees verder en zie ook foto op GIC.nl)


Leestijd: 2 minuten

'Co-housing' in Borgmanscholen in hartje Groningen: privé, maar ook veel samen
'Co-housing' in Borgmanscholen in hartje Groningen: privé, maar ook veel samen

Groningen-stad is de afgelopen jaren snel gegroeid en deze trend zet zich de komende jaren nog verder door. Het wonen in de binnenstad wordt daarbij steeds populairder. Er zijn op dit moment veel kleine (studenten)woningen, maar voor doelgroepen als gezinnen, 55-plussers en jong samenwonenden biedt de stad nu nog maar weinig plek. Met de manifestatie ‘Wonen in Stadshart’ wil de gemeente hier verandering in brengen.

De gemeente Groningen heeft in totaal 14 locaties aangewezen waar kwalitatieve en vernieuwende oplossingen voor het wonen in de binnenstad gerealiseerd kunnen gaan worden. Op twee locaties, aan de Jacobijnerstraat en de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, staan nu twee leegkomende Borgmanscholen. De gemeente wil beide locaties verkopen aan groepen mensen die hier gezamenlijk willen (her)ontwikkelen en zo een nieuwe, eigentijdse invulling aan de schoolgebouwen kunnen geven in de vorm van ‘co-housing’.

Wat is co-housing?
Co-housing is een vorm van wonen waarin zelfstandige woningen gecombineerd worden met uitgebreide gemeenschappelijke functies. Co-housing is een internationaal begrip. Het concept ontstond eind jaren ’60 in Denemarken en is zo langzamerhand naar meerdere landen overgewaaid. Gemeenschappelijke faciliteiten worden collectief ontworpen, gebruikt en beheerd.

Is co-housing iets voor mij?
Iedereen kan in principe co-housen! Het is heel passend voor groepen mensen die willen genieten van de voordelen van een privéwoning en het delen van gemeenschappelijke voorzieningen, een verhoogd gemeenschapsgevoel. Je moet het wel leuk vinden om actief betrokken te zijn bij de ontwikkeling, realisatie en onderhoud van je eigen woonomgeving.

Begeleiding door KUUB en Rizoem
De gemeente Groningen heeft KUUB en Rizoem gevraagd het proces van werven, informeren en begeleiding van de groepen te organiseren.  KUUB en Rizoem helpen de gevormde groepen met het maken van een realiseerbaar woonplan. KUUB zal de groep die verder gaat met de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat begeleiden. Voor deze school is Daad de architect. Rizoem gaat aan de slag met de groep voor de Jacobijnerstraat. Specht Architecten is de architect.

Ik heb interesse, wat kan ik doen?
Op 30 oktober uur om 17.30 uur in de Borgmanschool Locatie Jacobijnerstraat (ingang via steeg Sint Walburgstraat), start officieel de inschrijving voor beide schoollocaties. De inschrijving valt samen met de lancering van het boek ‘Wonen in Stadshart’ in de Jacobijnerschool, Tijdens die bijeenkomst maken KUUB en Rizoem de voorwaarden en spelregels bekend. Je kunt nu al informatie vinden op de website www.borgmanscholencohousing.nl. Daar vindt u ook het programma van de avond en kun je je aanmelden.