Wonen

Coronapandemie geeft innovatie in de zorg Groningen forse impuls: steeds meer zorg op afstand

De corona-epidemie heeft er voor gezorgd dat de innovatie in de zorg nieuwe impulsen heeft gekregen. In de provincie Groningen kan die vernieuwing nu nog sneller verlopen dankzij het project ‘In contact in de zorg’. Dat is een project van Zorgbelang Groningen om de zorg slimmer te organiseren door een effectieve inzet van ‘zorg op afstand’, zoals beeldbellen en telefonische consulten.


Leestijd: 1 minuut

Coronapandemie geeft innovatie in de zorg Groningen forse impuls: steeds meer zorg op afstand
Coronapandemie geeft innovatie in de zorg Groningen forse impuls: steeds meer zorg op afstand

Zorgbelang Groningen voert dit project uit in samenwerking met zorgaanbieders, andere ketenpartners én natuurlijk patiënten, cliënten, hun naasten/mantelzorgers en belangenbehartigers, de mensen om wie het gaat. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.

De uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 legde een groot deel van de reguliere zorg stil en consulten ‘in de spreekkamer’ waren minder mogelijk. Telefonische consulten, beeldbellen en online begeleiding kwamen hier vaak voor in de plaats.

Het project richt zich daarom op het (verder) ontwikkelen van ‘zorg op afstand’ vanuit het perspectief van patiënten en naasten/mantelzorgers. Beeldbellen en telefonische consulten staan hierbij centraal, al worden andere vormen niet uitgesloten.

Jolanda Fritsma, projectleider van Zorgbelang Groningen: “In het project verkennen we eerst wat er al aan ‘zorg op afstand’ gebeurt bij de samenwerkingspartners en brengen we de wensen, behoeften, ervaringen en verwachtingen van patiënten, naasten en zorgverleners in kaart. Vervolgens gaan we samen aan de slag met verbeteringen, waarna we kijken wat we hebben geleerd en hoe we dat in onze provincie verder kunnen toepassen.”

Partners

Samenwerkingspartners in het project zijn de provinciale belangenorganisaties Platform Hattinga Verschure en zaVie, de Vereniging Groninger Dorpen, het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis en UMCG, Zorgadvies Groningen, de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Groningen uit de subsidieregeling Zorg en Voorzieningen.

(Archieffoto: Zorg op afstand – Rijndam Revalidatie).