Wonen

Damsterplein in Groningen: nieuwe inrichting – groen, waterbuffer en bomendak

Het Damsterplein krijgt opnieuw een andere inrichting. Het bureau OTO landscape architecture uit Rotterdam heeft opdracht gekregen om er een groen plein van te maken, dat mee helpt aan het verminderen van hittestress in de binnenstad. Dat meldt OTO landscape op haar website.


Leestijd: 1 minuut

Damsterplein in Groningen: nieuwe inrichting – groen, waterbuffer en bomendak
Damsterplein in Groningen: nieuwe inrichting – groen, waterbuffer en bomendak

OTO landscape architecture transformeert het Damsterplein in opdracht van de gemeente Groningen naar een aantrekkelijke klimaatadaptieve en groene verblijfsplek. Door de herinrichting kan het plein, dat te maken heeft met hitte stress, water- en verkeersoverlast weer functioneren als de centrale plek in de buurt.

Water en groen

Het Damsterplein wordt in het voorstel van OTO een groen plein en een waterbuffer voor hemelwater van het plein en de omliggende straten en daken door de inzet van de onderliggende parkeergarage. Hierdoor is het mogelijk dit water te gebruiken als grondstof en terug te leveren aan de buurt bijvoorbeeld voor het besproeien van beplanting, als voorraad voor de fontein en te gebruiken als grijswater voor het doorspoelen van toiletten. Een bomendak zorgt voor schaduw en verdamping en creëert samen met de groene eilanden en comfortabele banken kwalitatieve verblijfsplekken op het plein. De klimaatrobuuste beplanting en bomen van deze eilanden zijn bestand tegen hittestress en wateroverlast en versterken de biodiversiteit van deze plek. Op strategische plekken is het fietsparkeren in deze eilanden opgelost.

Het plein krijgt een uniform tapijt van bestrating van gevel tot gevel en benadrukt de breedterichting. De rijbanen worden versmald en lopen tussen de groene eilanden door. Deze eilanden grenzend aan de rijbaan vormen bioswales en vangen het water op en voeren dit geleidelijk aan richting de waterbuffer.

De huidige situatie
De huidige situatie