Wonen

“Kathedraal van Noord-Groningen” in oude luister hersteld

In noord-Groningen is een oude kerk, dankzij renovatie in combinatie met versterkingswerkzaamheden, in oude luister hersteld. Het gaat om de Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen. Tijdens een twee jaar durende klus werden onder meer 24 glas-in-lood ramen gerestaureerd. Dankzij de bijna een miljoen euro kostende werkzaamheden kan een monumentaal kerkgebouw (een kleine kathedraal) voor de toekomst worden behouden. De katholieke parochie denkt er over na hoe de kerk in de toekomst ook voor andere activiteiten kan worden gebruikt, zodat veel meer mensen van het prachtig herstelde gebouw kunnen profiteren.


Leestijd: 1 minuut

“Kathedraal van Noord-Groningen” in oude luister hersteld
“Kathedraal van Noord-Groningen” in oude luister hersteld

De Jacobus de Meerderekerk , waarvan de bouw begon in 1860, naar een ontwerp architect J.F. Scheepers (1818-1886), was de eerste neogotische kerk in de provincie Groningen. De kerk is gebouwd in een vroege variant van de neogotiek.

De Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen is ook het startpunt van het Jacobspad, een wandel- en fietsroute naar het Overijsselse Hasselt. Het pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

De Kerk is nu een van de vijf kerken van de Noord-Gronings Liudgerparochie. Het zou voor deze parochie niet op te brengen zijn om de renovatie van het kerkgebouw zelf te financieren, maar gelukkig kon een beroep worden gedaan op vele fondsen en waren er ook veel schenkingen van mensen die cultureel erfgoed voor de provincie Groningen willen behouden.

Koos Poelma van het parochiebestuur is zeer ingenomen met het feit dat de kerk kon worden hersteld. Tot de trekpleisters van de kerk behoren ook 24 glas-in-loodramen, die konden worden gerepareerd, en afgeschermd, ook om tocht en kou buiten te houden.

Afgelopen weekend kon de Kerk feestelijk worden heropend door de bisschop van Groningen. Toch is het nog de vraag hoe lang het gebouw nu open kan blijven, want mogelijk zullen er volgend jaar opnieuw schade-herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

In elk geval is de Liudgerparochie dolblij met het resultaat tot nu toe. “In de toekomst kunnen we in de kerk misschien ook nieuwe activiteiten ontplooien. We zijn blij dat de renovatie is afgerond, en we kunnen de toekomst zonnig tegemoet zien!’, laat Koos Poelma weten op een video over de renovatie op de Facebookpagina van de Liudgerparochie.