Wonen

“De Oosterstraat wordt dé creatieve hotspot van Groningen”

Als je op zoek bent naar een oppepper voor je manen dan is Kinki Kappers al 24 jaar ‘the place to be.’ De kleurrijke zaak is een creatieve vrijhaven waar vakmanschap en jezelf zijn centraal staan. Sinds 2 jaar zwaait Remco de Wit er de schaar. En hij heeft grootse plannen. Niet alleen met zijn zaak, maar ook met de Oosterstraat. “Ik wil ondernemen met andere ondernemers.”


Leestijd: 2 minuten

Remco de Wit van Kinky Kappers
Foto | Jan Buwalda
Remco de Wit van Kinky Kappers Foto | Jan Buwalda

Dit artikel verscheen eerder in de Cityscoop, het magazine van de Groningen City Club (GCC).

“In Beilen ben ik toch een beetje de excentriekeling”, concludeert De Wit als hij terugkijkt op zijn carrière. Hij werkte jarenlang bij Kinki Kapers in Amsterdam, waarna hij terugkeerde naar zijn roots in Beilen om een eigen kapperszaak te openen. Toch droomde hij sinds zijn tijd in Amsterdam van zijn eigen Kinki-zaak. Toen het aanbod kwam om Kinki Kappers Groningen over te nemen, aarzelde hij geen moment.

“Groningen voelt als de juiste plek om een nieuwe draai te geven aan Kinki Kappers. We trekken een breed publiek. Mensen voelen zich hier veilig en kunnen zichzelf zijn. Alternatieve mensen zoeken ons snel op. Maar ook internationals weten ons te vinden, dankzij goede online recensies. Zij zoeken deze recensies eerder op dan anderen en prijzen ons aan binnen hun kringen.”

Haarhorror

Waar zijn die goede recensies op gebaseerd? “Onze lat ligt hoog. We volgen naast knipcursussen in onze Kinki Academy ook psychologische trainingen. Zo spelen we Russische roulette, waarbij iedere kapper een horrorscenario met een acteur nabootst. We leren hoe het menselijk brein werkt. De wens van de klant te vertalen naar het juiste kapsel. Dat is zo belangrijk want als iemand teleurgesteld is in zijn kapper, is iemand écht teleurgesteld.”

Wanneer de Wit over de toekomst praat heeft hij een duidelijke visie. “Ik richt me nu vooral op de opbouw van een goed team”, vertelt hij. “Het is voor kappers lastig om gemotiveerd personeel te vinden. Er is een tekort en dat geeft mensen opties. Ons geluk is dat als iemand solliciteert bij Kinki, hij of zij dat meestal heel bewust doet. Ik ben nu in gesprek met iemand en heb er alle vertrouwen in.”

Is zijn team op orde, dan wil De Wit investeren in ‘ondernemen met andere ondernemers’. “Vroeger had je het Oosterkwartier, dan gingen ondernemers op straat hun ding doen. Dat is een beetje doodgebloed. Ik denk dat dit soort initiatieven belangrijk zijn. We kunnen nog meer met elkaar samenwerken, dat is echt een toevoeging aan de stad.”

Cutcaravan

Je hoeft maar een uurtje in de kappersstoel te zitten om te zien dat het met de onderlinge contacten in de straat al goed zit. “Die vrouw die hier net binnenkwam voor haar pony, werkt in de schoenenzaak aan de overkant”, ligt De Wit toe als hij een afspraak met haar maakt. “Ik heb ook een deal met de Smooth Brothers gesloten”, vervolgt hij. “Oja; we willen ook mensen gaan stylen in het Groningse uitgaansleven. En festivals in de stad bezoeken met onze cutcaravan.” Aan creativiteit voorlopig geen gebrek.