Wonen

Debatavond Actieve Dorpen Aanpak over succesvolle dorpsprojecten

De website Actieve Dorpen Aanpak van Groninger Dorpen kent inmiddels bijna honderd geslaagde dorpsprojecten. Op 3 november gaan betrokkenen tijdens een debatavond in gesprek over hoe een dorpsvoorziening eigenlijk succesvol kan worden.


Leestijd: 1 minuut

Debatavond Actieve Dorpen Aanpak over succesvolle dorpsprojecten
Debatavond Actieve Dorpen Aanpak over succesvolle dorpsprojecten

Wat maakt het ene dorpsproject succesvol waar het andere maar niet van de grond komt? Op 3 november vanaf half 8 ‘s avonds gaat men daarover in gesprek in het Dorpscentrum Klokhoes van Zandeweer. Hiervoor zijn de initiatiefnemers van drie geslaagde dorpsvoorzieningen (een dorpssupermarkt, een gezondheidscentrum en een dorpslandgoed) en een professional op het gebied van dorpsinitiatieven uitgenodigd.

Vorig jaar oktober werd de Actieve Dorpen Aanpak (ADA) van Groninger Dorpen gelanceerd. ADA is een online stappenplan waarmee je initiatieven kunt bedenken, plannen en uitwerken waarmee je dorp kunt verbeteren, verfraaien of te versterken. Dit plan wordt ondersteund door tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten.

ADA is bedoeld voor bewoners, verenigingsbestuurders in dorpen, (gemeente-)ambtenaren, raads- en statenleden en andere betrokkenen die dorpsinitiatieven bedenken en uitvoeren en daarmee de leefbaarheid in de Groninger dorpen willen vergroten. De inspirerende voorbeelden op ADA zijn ingedeeld op thema.

Hoe actieve bewoners, ambtenaren en organisaties deze aanpak in praktijk kunnen brengen, staat centraal op vier themabijeenkomsten die Groninger Dorpen dit jaar organiseerde. Met als uiteindelijke doel: hoe krijgt men in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in Groningen?