Wonen

Doodspuiten onkruid op bestrating in Groningen verboden

Vanaf 1 januari 2007 gelden er nieuwe regels voor onkruidbestrijding op verhardingen. Belangrijkste verandering is dat de huidige gangbare chemische onkruidbestrijding voor professionele gebruikers (zoals gemeenten) niet langer is toegestaan zonder extra maatregelen om de afspoeling van bestrijdingsmiddel te verminderen. Ook voor particuliere gebruikers geldt dat zij niet meer chemische middelen op hun bestrating mogen gebruiken.


Leestijd: 1 minuut

Dit heeft gevolgen voor de werkwijze ten aanzien van de bestrijding van onkruid op verhardingen als hiervoor glyfosaat wordt gebruikt. Round up is het meest bekende middel waar glyfosaat in is verwerkt. Dit middel wordt op grote schaal toegepast op bestrating. Door het gebruik komt deze schadelijke stof in het oppervlaktewater terecht. Dit komt de kwaliteit van het water niet ten goede. Om die reden zijn per 1 januari 2007 de regels aangescherpt.Op alle verhardingen zoals trottoirs, straten, pleinen etc. mag onkruid niet meer met chemische middelen waarin glysofaat zit worden bestreden. Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen vormt een belangrijke bron van verontreiniging van het oppervlaktewater. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig. Als ze niet giftig zouden zijn, zijn ze niet werkzaam.

De bestrijdingsmiddelen werken in op de biologische systemen van planten met als resultaat dat deze afsterven. Het middel verspreidt zich in de bodem en het grondwater en spoelt af naar het oppervlaktewater. Een bestrijdingsmiddel kan, afhankelijk van zijn eigenschappen, in meer of mindere mate een schadelijk effect hebben op de gezondheid van de mens, de flora en de fauna. In de bodem kunnen organismen zoals regenwormen, landslakken, kevers en roofmijten doodgaan. Hetzelfde geldt voor waterdieren.

Er zijn vele mogelijkheden om de groei van onkruid te voorkomen. Belangrijke preventieve maatregelen zijn het tijdig verwijderen van vuil, zand, grond uit naastgelegen groen en bladeren van de verharding door straatvegen of bladblazen. Wanneer onkruidgroei optreedt, zijn verschillende niet-chemische bestrijdingsmethoden beschikbaar zoals mechanische bestrijding met borstelapparatuur, mechanische bestrijding met bosmaaier, thermische bestrijding met brandapparatuur, thermische bestrijding met heet water en handmatige bestrijding (schoffelen/krabben).