Wonen

Drie nieuwe kunstwerken op Hoofdstation Groningen

Op het Hoofdstation in Groningen zijn sinds dinsdagmiddag drie nieuwe kunstwerken te bewonderen. Het zijn oude foto’s van Groningen, bewerkt door studenten van Minerva. De kunstwerken zijn op de houten wanden geplaatst, die op het station staan in verband met de verbouwing van het station.


Leestijd: 1 minuut

Drie nieuwe kunstwerken op Hoofdstation Groningen
Drie nieuwe kunstwerken op Hoofdstation Groningen

“Ik loop dagelijks over het station naar mijn werk, en ik vond de houten wanden nogal kaal”, legt Michael Hermse van de Groninger Archieven uit. Hij kwam op het idee om er kunstwerken op te plaatsen, en werkte dat samen met Minerva en Groninger Spoorzone uit. 

De kunstwerken die er nu hangen, zijn foto’s uit de jaren ‘50 en ‘60 in Groningen, de jaren van de wederopbouw na de oorlog. Minerva-studenten Gergana Todorova, Anna Zannarini en Eveline Prunache werden gevraagd om aan de slag te gaan met het historisch materiaal. 

“De studenten werden gevraagd na te denken over transitie en wederopbouw: wat betekent dat? Hoe vertaal je dat?” zegt docent Andrea Stultiens, die de studenten begeleidde. “Een ontwerp moet niet alleen mooi zijn, maar ook passend. Vorig jaar had een student een heel goed ontwerp, maar het was niet geschikt voor een station, omdat er een trein met graffiti op het ontwerp stond. Dat is niet de boodschap die een station wil uitdragen. Daarnaast moet een ontwerp wel de aandacht trekken, maar niet zorgen voor opstoppingen op het station.”