Het nieuwbouwproject is uitzonderlijk, omdat de woningen gebouwd worden volgens het cradle tot cradle-principe. Dat wil zeggen dat er bij de keuze van materiaal en bouwwijze rekening gehouden is met hun invloed op het milieu en de toekomst. Zo wordt er zoveel mogelijk herbruikbaar bouwmateriaal gebruikt en worden de woningen zo energiezuinig mogelijk gebouwd, door bijvoorbeeld gebruik te maken van warmte-terugwininstallaties en lage-temperatuurverwarming.
Opvallend is ook het dak van de woningen. Dat bestaat uit zogenaamd mos-sedum, een plantaardige dakbedekking die CO² uit de lucht filtert, de woning op hete zomerdagen koel houdt en regenwater opneemt waardoor het riool ontlast wordt.
Wethouder Frank de Vries van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting is zeer over de woningen te spreken. ‘De Zunne is voor mij een schoolvoorbeeld dat als je kwaliteit levert tegen een fatsoenlijke prijs er altijd kopers of huurders geïnteresseerd zijn. Daarbij komt dat het duurzaamheidpakket van deze woningen de bewoners direct voordeel in de portemonnee oplevert omdat de maandelijkse energielasten lager zijn. Kwaliteit en duurzaamheid blijkt hier een erg geslaagde combinatie.’
Naast 22 koopwoningen worden onder de naam De Zunne ook 10 sociale huurwoningen gebouwd.
Wonen
Duurzame woningen De Wijert groot succes
De 32 duurzame eengezinswoningen die wooncorporatie In bouwt in de Groningse wijk de Wijert, zijn op voorhand al een succes. Sinds de start van de verkoop op 8 november is op 15 van de 22 koopwoningen een optie tot koop genomen.
Leestijd: 1 minuut