Wonen

Eemshaven houdt zaterdag Open Dag: gratis met bussen langs ‘offshore-windroute’

Het wordt zaterdag 26 september gezellig druk in de Eemshaven. Dat is althans de verwachting, want dan is er een open dag van Groningen Seaports. Deze dag staat geheel in het teken van de sterk toenemende activiteiten op het gebied van windenergie


Leestijd: 3 minuten

Eemshaven houdt zaterdag Open Dag: gratis met bussen langs ‘offshore-windroute’
Eemshaven houdt zaterdag Open Dag: gratis met bussen langs ‘offshore-windroute’

Zaterdag 26 september organiseert Groningen Seaports in samenwerking met Gemini – de bouwer van het grootste windmolenpark op zee in Europa – van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in de Eemshaven. De Eemshaven vervult voor de bouw van dit windmolenpark een centrale rol. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Startplaats is het gebouw Nijlicht, Schildweg 16, bij binnenkomst in de Eemshaven.

Bezoekers krijgen een breed pallet van offshore-windactiviteiten aangeboden. Nijlicht is het centrale startpunt. Hier is het vertrek en aankomst van de bussen die een ‘offshore-windroute’ door de Eemshaven rijden. Bezoekers worden geadviseerd gebruik te maken van deze bussen en niet op eigen gelegenheid de haventerreinen te bezoeken aangezien niet alles toegankelijk is.

Busroute

Zo gaat de route langs de Julianahaven met diverse indrukwekkende onderdelen en schepen voor het Gemini project o.a. bij Orange Blue Terminals, naar de Beatrixhaven (zware ladingkade) en Ems Maritime Offshore, en vervolgens naar het transformatorstation van TenneT in de Oostlob om ten slotte weer af te sluiten bij Nijlicht. De bus rijdt ‘achtjes’ met Nijlicht als middelpunt, zodat men indien gewenst één lus kan maken (Oostlob of Westlob) en altijd weer uitkomt bij de plek waar de auto staat geparkeerd. In de bus geeft een spreker nadere informatie over wat er te zien is.

Vaartochten

Tegenover Nijlicht (drijvende steiger) heeft men de mogelijkheid om aan boord te stappen van een snelle speedboot (rib) voor een korte vaartocht door de haven. Ieder half uur vertrekt er een rib (max. 12 personen aan boord) voor een korte vaartocht (ca. half uur met in- en uitstappen). Deelnemers krijgen hiervoor een veiligheidsvest aangeboden. Denk aan gepaste kleding!

Eveneens ligt ‘de William Wallace’ bij de drijvende steiger (tegenover Nijlicht). De schipper heeft aangeboden om, voor een kleine vergoeding van de verstookte olie, mensen (max. 12 per keer) rond te varen.

Nijlicht

Nijlicht is het centrale vertrekpunt. In het gebouw zijn er films te zien over het Gemini-project en over de Eemshaven. Hier kan men ook wat eten en is er gelegenheid voor een sanitaire stop.

Parkeren
Bezoekers die met de auto komen, worden verzocht om te parkeren op de parkeerlocatie bij de drijvende steiger tussen Nijlicht en het bedrijf Theo Pouw in, eveneens aan de Schildweg. Verkeersborden en verkeersregelaars geven de route aan. Zowel vanuit Gemini als vanuit Groningen Seaports zullen er die dag mensen aanwezig zijn. Aanmelding voor de open dag is niet noodzakelijk.

Gemini
Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee zal met een totale capaciteit van 600 megawatt één van de grootste windparken ter wereld worden, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Eemshaven
De Eemshaven heeft in toenemende mate een aantrekkingskracht op bedrijven die offshore-wind-gerelateerde activiteiten ontplooien. De komst van het Gemini-project zorgt hierbij voor een geweldig vliegwieleffect. Afgelopen zomer is de uitbreiding van de Beatrixhaven, een volledig nieuw havenbekken, gerealiseerd, die speciaal is ingericht voor offshore-gerelateerde activiteiten, vooral door een extra zware ladingkade. De Emmahaven krijgt in toenemende mate ook te maken de effecten van offshore wind. Zo is op het terrein van Sealane het marine traffic Center van Van Oord gevestigd en in het servicecentrum Eemshaven is het projectkantoor van Gemini gevestigd. Verder is er een heliport in ontwikkeling. Deze is nodig voor onderhoud van de windparken op zee. Diverse MKB gerelateerde bedrijven hebben zich al gemeld voor een plekje in de haven of zijn al operationeel.