“De afgelopen jaren kregen we steeds meer klanten die zeiden: leuk, die kennis en dat advies van jullie over verf, maar heb je ook mensen? Dan moest ik altijd nee verkopen”, zegt directeur van Olijslager Robert van Büseck in de nieuwste editie van de Groninger Ondernemers Courant. Ook Peter van Dijk van Flexschilder zag die groeiende behoefte aan vakmensen, en focuste zich met zijn uitzendbureau voor schilders en aanverwante beroepen de laatste jaren al steeds meer op het aanbieden van opleidingen.
De mannen kennen elkaar al een hele poos, en zagen ineens dat een samenwerking hier weleens een oplossing zou kunnen zijn. Van Büseck: “Peter weet van opleiden en wij hebben veel contacten in de bouwwereld.” En zo was een samenwerking geboren.
Flexschilder Groningen – Drenthe BV
Sinds 1 oktober 2021 is de Joint Venture officieel gestart onder de naam Flexschilder Groningen – Drenthe BV. Daarmee willen Van Büseck en Van Dijk per jaar minimaal 25 nieuwe vakmensen opleiding en uitzenden. Momenteel zijn er zo’n tien schilders in opleiding, en zijn er al vier stukadoors uitgezonden.
Zij-instromers
De samenwerking richt zich echt op zij-instromers, benadrukt Van Dijk. “Het gaat dan om mensen die na jaren worden ontslagen, ineens iets anders willen doen of hun werkzaamheden willen uitbreiden.” De Joint Venture is daarmee geen concurrent van reguliere vakopleidingen. “Het is een aanvulling op dat stuk onderwijs. Zij focussen zich op beginnende studenten, wij op mensen die al ergens een carrière hebben gehad.”
Het opleiden van de vaklieden doet de BV in samenwerking met Leerbouwen Groningen, de praktijkopleider in de bouw. De deelnemers volgen daar een opleiding van drie tot maximaal zes maanden, waarbij men wordt opgeleid voor schilder, glaszetter, timmerman of stukadoor. Daarna volgt er een stage van vijf weken, gevolgd door een praktijkexamen. Vervolgens garandeert Flexschilder Groningen – Drenthe BV minimaal een jaar werk, bijvoorbeeld bij het bedrijf waar ze ook stage hebben gelopen.
Zorg en aandacht
Die bedrijven moeten volgens Van Büseck wel de nodige zorg en aandacht kunnen bieden om te zorgen dat de vakmensen zich verder kunnen ontwikkelen. “Hoewel de mensen vaak al wat ouder zijn, zijn het vaak nog wel beginners in het vak. Bedrijven moeten daarvoor de juiste begeleiding kunnen bieden, zowel sociaal als vakinhoudelijk.”
Hoewel de samenwerking eigenlijk pas net van start is, durven beide mannen al te dromen over de toekomst. Ze hopen in de toekomst op meer samenwerkingen, met bijvoorbeeld middelbare scholen en ROC’s, en een uitbreiding naar Drenthe. Van Büseck: “Mijn droom is uiteindelijk dat we voor een continue instroom aan vakmensen kunnen zorgen, die hun vak goed uitoefenen.” Van Dijk: “Ons doel van 25 vakmensen gaan we in elk geval halen!”
Foto: Jan Buwalda