Wonen

Een veiliger uitgaansleven: meer camera’s, BOA’s en notoire overlastgevers gebiedsverbod

De gemeente krijgt signalen dat er steeds meer geweldsincidenten en drugsgebruik zijn in het Groningse uitgaansleven. Daarom liet ze onderzoek doen door onderzoeks- en adviesbureau Breuer en Intraval naar de beste manier om de veiligheid van het uitgaansgebied te verbeteren. Die kwam donderdagmiddag met verschillende adviezen. Het uitgaansgebied bestaat uit de Grote Markt, Poelestraat, Peperstraat, Oosterstraat, Gelkingestraat en Nieuwe Markt.


Leestijd: 1 minuut

De Papengang Foto | Sebastiaan Rodenhuis
De Papengang Foto | Sebastiaan Rodenhuis

De zichtbaarheid van wangedrag moet verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door meer camera’s op te hangen in slecht zichtbare hoeken van het uitgaansgebied. De gemeente schrijft dat de eerste nieuwe camera al is bepaald: de Papengang, een beruchte straat met veel overlast. Ook staat in het advies dat er meer handhaving moet komen, in de vorm van horecastewards en mogelijk BOA’s. Verder moeten notoire overlastgevers een collectieve horeca-ontzegging, gekoppeld met een gebiedsontzegging krijgen. Dit moet op de korte termijn al mogelijk worden. 

Op basis van het onderzoek wordt geadviseerd om te kijken naar een mogelijk alcohol- en drugsverbod in de openbare ruimte van het uitgaansgebied. Verder moet er kritisch worden gekeken naar de wenselijkheid van nachtwinkels, en wordt er geadviseerd om in te zetten op een meer divers uitgaansgebied. 

Een belangrijk advies is dat de gemeente moet inzetten op ‘normverandering’. Dat betekent dat het duidelijk moet worden welk gedrag geaccepteerd wordt, en welke niet. Dit kan onder andere door handhaving, maar ook door voorlichting. Verder is het netjes houden van het uitgaansgebied een onderdeel van deze normverandering: als er genoeg verlichting is en vernielingen snel worden afgehandeld, komen stappende mensen mogelijk minder snel op verkeerde ideeën. Deze nieuwe norm wordt op korte termijn vastgesteld door de gemeente. In de eerste instantie krijgt horecapersoneel trainingen en worden er campagnes gericht op grensoverschrijdend gedrag en middelengebruik gecreëerd.