Wonen

Eerste huizen Selwerd verduurzaamd

In Selwerd Oost krijgen 34 huiseigenaren vanaf juni nieuwe isolatiemaatregelen in hun huizen. Ze hoeven daarvan maar een kwart zelf te betalen. De rest betalen de gemeente en het Rijk. Dit is het begin van een megaproject waarbij uiteindelijk 800 huizen met slechte energielabels beter worden geïsoleerd.


Leestijd: 1 minuut

De gemeente zorgt, naast de subsidie, voor advies en begeleiding en regelt dat mensen hun troep kwijt kunnen. Op deze manier kunnen bewoners laagdrempelig én voordelig meedoen aan de verduurzaming. Wethouder Philip Broeksma ziet dat het werkt: “We hebben geld van het Rijk, daarmee kunnen we mensen helpen hun huis te isoleren. Dat is belangrijk want we willen Selwerd aansluiten op een warmtenet. Het geeft meer comfort en een lagere energierekening als je huis goed geïsoleerd is”, zegt hij. “Het is onderdeel van de energietransitie. In Groningen hoef je niemand uit te leggen dat we met z’n allen van het gas af willen.”

800 woningen

Selwerd is het begin. De komende acht jaar wil de gemeente ongeveer 800 woningen verduurzamen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Dat betekent dat met dakisolatie, HR++-glas en muurisolatie die huizen minimaal een energielabel B krijgen. De gemeente stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar bovenop de 10,5 miljoen euro vanuit het Rijk.