Wonen

Elf Groninger erfgoedprojecten krijgen samen 64.000 euro van Prins Bernhard Cultuurfonds

Het landelijke bureau van het Prins Bernhardcultuurfonds steunt elf Groninger erfgoedprojecten met een totale subsidie van 64.000 euro. In de gemeente Groningen krijgen twee projecten een subsidie. Het gaat bij een deel om bijdrages uit een zogenaamd 'COVID-19-potje'.


Leestijd: 2 minuten

Elf Groninger erfgoedprojecten krijgen samen 64.000 euro van Prins Bernhard Cultuurfonds
Elf Groninger erfgoedprojecten krijgen samen 64.000 euro van Prins Bernhard Cultuurfonds

De Stichting Monumentenwacht Groningen ontvangt € 9.500 voor de aanschaf van een inspectiebus. Het team breidt zich uit vanwege de aanvullende diensten die de Monumentenwacht verricht vanwege de aardbevingsschade en de verduurzamingsopgave. De Stichting Groninger Poldermolens ontvangt een bijdrage van € 10.000 voor de restauratie van de Noordermolen te Noorddijk. Na de restauratie zal de molen de polder weer bemalen.

In de gemeente Appingedam krijgt de Stichting Archeologisch Informatiepunt Oost Fivelingo te Appingedam een bijdrage van € 7.500 voor de restauratie van een historische regenwaterbak. Ook is er een bijdrage van € 1.500 voor het herstel van de begraafplaats van de kerk te Borgsweer vanwege het wegvallen van een eigen bijdrage door de coronacrisis. De kerk heeft een nieuwe bestemming gekregen als dorpshuis en evenementenlocatie. 

Borg Verhildersum en Fraeylemaborg
Stichting Borg Verhildersum te Leens ontvangt vanuit de Covid-19 regeling een bijdrage van € 4.500 voor het ontwikkelen van een digitale verhalenverzameling over het landgoed. Stichting Landgoed Fraeylemaborg te Slochteren ontvangt vanuit de Covid-19 regeling een bijdrage van € 5.000 voor de aanleg van een extra bezoekerstrap en de aankoop bolderkarren en schildersmaterialen voor een creatief bezoekersprogramma.

De Hervormde Gemeente Nieuwe Pekela krijgt € 7.500 voor de restauratie van de kerk. Stichting Stadskanaal Rail kan rekenen op een bijdrage van € 9.470 voor de aankoop en het herstel van een historisch spoorweggebouw uit de jaren 20. Stichting Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal ontvangt vanuit de Covid 19-regeling een bijdrage van € 1.970 voor het digitaliseren van de collectie en de aanschaf van fotoapparatuur.

Veenkoloniaal Museum en Nienoord
De Stichting Het Veenkoloniaal Museum te Veendam kan rekenen op een bijdrage van € 2.400 voor de realisatie van een digitale publicatie, die kinderen kennis laat maken met de geschiedenis van de Veenkoloniën. Stichting Museum Nienoord te Leek ontvangt een bijdrage van € 5.000 voor het vernieuwen van de website en de realisatie van een speurtocht waar bezoekers zelfstandig aan kunnen deelnemen.