Wonen

En dit was ooit misschien wel het bekendste huisje van Groningen...maar waar staat het?

Het kleine witte huisje onder het donkere wolkendek op bovenstaande foto was enige tijd misschien wel het bekendste huisje van Groningen. In elk geval bij mensen die rustig de tijd namen voor een Brinta ontbijt…


Leestijd: 1 minuut

En dit was ooit misschien wel het bekendste huisje van Groningen...maar waar staat het?
En dit was ooit misschien wel het bekendste huisje van Groningen...maar waar staat het?

Het kleine huisje op bovenstaande foto staat op het Hogeland, in de omgeving van Warffum. Het enige bijzondere er aan is dat het op de achterkant stond van een pak Brinta. Het was het symbool van gezond eten van een product geteeld op het platteland in een gezonde buitenlucht.

Dat vertelt Richard van der Werff van Groningen City Running. Hij neemt wandelaars en hardlopers mee door Stad en Ommenland, en weet, als een rennende Beno Hofman, vaak opmerkelijke feiten te vertellen.

“Dit kleine witte huisje sierde van 1982 tot 1988 de achterkant van een pak Brinta. Dit tot in de 70 jaren er bewoonde huisje bood tot die tijd onderdak aan ooit een gezin met vijf kinderen. Het huisje moet ergens in het begin van de achttiende eeuw gebouwd zijn. In een ver verleden, toen de weg van Den Andel naar Warffum langs het huisje liep, deed het dienst als café.”

Populair bij fotografen en schilders
"Het had weinig gescheeld of het huisje had niet meer bestaan. De gemeente Warffum beschouwde het in de jaren zeventig als een krot in het landschap, verklaarde het onbewoonbaar en wilde er een sloopvergunning voor afgeven. Zover is het niet gekomen. Tegenwoordig is het een beschermd pand."

Da´s mooi, want het Brintahuisje is populair bij fotografen en schilders. Brinta verfraaide zijn verpakking met een foto van het huisje. Van 1982 tot 1988 lag het graanontbijt zo in de schappen. "Het ging Brinta om de combinatie van het tarweveld, het huisje en fietsende kinderen. Een postbode vertelde eens dat hij het ook in Amerika in een winkel had gezien. Dat vond hij heel bijzonder."