Wonen

Financieringsmogelijkheden energiezuinig wonen in Groningen

De gemeente Groningen heeft als ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Om deze doelstelling te behalen, zullen alle huishoudens energiezuinig moeten wonen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. Door energiezuinig te wonen, zal de energierekening namelijk lager worden. Wij zetten een aantal financieringsmogelijkheden op een rijtje.


Leestijd: 2 minuten

Financieringsmogelijkheden energiezuinig wonen in Groningen
Financieringsmogelijkheden energiezuinig wonen in Groningen

Allereerst is het mogelijk om subsidie van de overheid te krijgen als woningeigenaren minimaal twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Denk hierbij aan maatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++-glas. Om woningeigenaren te stimuleren om ook in deze onzekere tijden te investeren in het verduurzamen van de woning, is het subsidiebedrag tijdelijk verhoogd. Het gaat hier om een tijdelijke verhoging van 10 procent tot ongeveer 30 procent van de investeringskosten. Deze tijdelijke verhoging geldt tot 31 december 2020.

Om Groningers te verleiden om vrijwillig afscheid te laten nemen van hun gasaansluiting, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Mensen die een warmtepomp of een zonneboiler kopen, krijgen namelijk een gedeelte van de investeringskosten terug. De hoogte van de tegemoetkoming is minimaal €1.100. Deze regeling loopt van 1 januari 2016 tot en met 2030.

Het verduurzamen van de woning vraagt meestal om een flinke investering. Niet alle Groningers hebben hiervoor voldoende spaargeld achter de hand. Om deze groep mensen tegemoet te komen, zijn er verschillende leningen beschikbaar met aantrekkelijke voorwaarden. Zo is het mogelijk om een persoonlijke lening bij de bank of andere kredietverstrekker af te sluiten om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Ook is er een speciale Energiebespaarlening voor particulieren beschikbaar. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoners verbruiken, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken. Een win-win situatie dus.

Woningeigenaren die zonnepanelen op het dak hebben liggen worden door de Belastingdienst als 'kleine ondernemers' gezien. Dit komt omdat deze woningeigenaren energie leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Zij zijn dus als het ware een mini-energiebedrijf. Om die reden mogen particulieren de 21 procent btw, die ze betalen over de aanleg en aanschaf van de zonnepanelen, terugvragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen zes maanden na aanschaf van de panelen. Stel de bewoners hebben tien zonnepanelen van zo’n 3000 Wattpiek op het dak liggen, dan zal het btw-bedrag rond de €750,- euro zijn. Dat is dus een leuke besparing.

Het is ook mogelijk om energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp en zonnepanelen, mee te financieren in de hypotheek. Woningeigenaren kunnen hiervoor in 2020 tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van de woning lenen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat het gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000,- is. Het bedrag dat voor de energiebesparende maatregelen is bestemd, wordt in een speciaal bouwdepot gestort. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106 procent van de waarde van de woning gefinancierd worden.