Wonen

Foto's onder vernieuwde Julianabrug feestelijk onthuld

De grote foto’s onder de vernieuwde Julianabrug zijn afgelopen woensdag feestelijk onthuld bij studentenroeivereniging Gyas. Ter gelegenheid werd er gezongen door een koor, geroeid door oud-roeiers van Gyas, die ook op een van de foto’s staan- en waren er verschillende toespraken.


Leestijd: 1 minuut

Foto westzijde Julianabrug. Bron: Aanpak Ring Zuid
Foto westzijde Julianabrug. Bron: Aanpak Ring Zuid

De oude, beweegbare Julianabrug over het Noord-Willemskanaal is vervangen door een moderne hoge vaste brug. Deze is sinds eind april in gebruik. Onder de brug zijn twee grote foto’s geplaatst die over de geschiedenis van het Noord-Willemskanaal gaan. Dat is het kanaal waar de Julianabrug overheen gaat.

Op de oostwand onder de brug is een foto te zien van een roeiwedstrijd in 1979. Een van de roeiboten wordt bemand door toenmalige Gyas-roeiers. Op het kanaal zijn vaak roeiers te vinden. Vooral van studentenroeivereniging Gyas, die vlakbij de brug haar botenhuis heeft. De afgelopen jaren heeft de roeivereniging last gehad van de werkzaamheden aan de Julianabrug, maar nu kunnen de boten weer ongestoord door het kanaal.

Op de westwand is een afbeelding te zien van een binnenvaartschip. Dergelijke binnenvaartschepen werden gebruikt voor het vervoer van goederen tussen Groningen en Assen, het doel waarvoor het kanaal tussen 1859 en 1861 werd aangelegd.