Wonen

Gea Kramer en Marjanne Wiersma hebben meest klimaatvriendelijke balkon en dakterras van Groningen

Ze plantten stokrozen, plaatsten bloembakken of gingen kruiden en inheemse bloemen planten, zowel tegen de hitte als tegen geluidsoverlast. En nu hebben Gea Kramer uit de binnenstad en Marjanne Wiersma uit Oosterhoogebrug de hoofdprijs gewonnen van de winactie ‘klimaatvriendelijk balkon of dakterras’.


Leestijd: 4 minuten

Gea Kramer en Marjanne Wiersma hebben meest klimaatvriendelijke balkon en dakterras van Groningen
Gea Kramer en Marjanne Wiersma hebben meest klimaatvriendelijke balkon en dakterras van Groningen

Op een oproep die de gemeente Groningen i.s.m. de Natuur en Milieufederatie Groningen in mei deed reageerden tientallen inwoners van de gemeente Groningen met veel enthousiasme. Ecologisch hovenier Anne van Doorn 'de Tuinjuffer' ging met haar bakfiets op pad om de winnaars te voorzien van advies en een plan voor vergroening.

Stokrozen

Het balkon van Gea bevindt zich in de binnenstad, waar de buitenruimtes voor 85 tot 100% zijn versteend en waar het beduidend warmer wordt op warme dagen dan elders. De straat waar Gea woont wordt binnenkort omgebouwd tot busbaan. Voor demping van het geluid heeft Gea zelf al pogingen gedaan om te vergroenen. Zo laat ze al stokrozen tegen de gevel groeien en plaatste ze bloembakken voor de portiek. De stokrozen blijken een groot succes. “Toeristen die door de straat lopen, gaan er mee op de foto” vertelt Gea.

Haar balkon bevindt zich het overgrote deel van de dag in de schaduw. Gea vindt het een uitdaging om planten te vinden die goed gedijen in de schaduw. Daar heeft Anne goeie tips voor. “Klimplanten zoals kamperfoelie zijn dan een goed idee. Aan de muur kunnen bijvoorbeeld helleborus en hosta.”

Op de vraag wat haar drijft om haar balkon te willen vergroenen antwoordt ze: “Het is mens eigen om voor groen te zorgen, planten zijn ons voedsel. De binnenstad is zo versteend dat je hem kunt stofzuigen.”

Hoofd leegmaken

Marjanne Wiersma (29) woont met haar huisgenoot en haar kat sinds een half jaar boven een winkelpand in de wijk Oosterhoogebrug. Naast haar appartement heeft ze de beschikking over een dakterras. Het dakterras wordt omgeven door zwart bitumen, wat veel hitte absorbeert en vasthoudt. “De afgelopen vier jaar heb ik op zes verschillende plekken in Utrecht gewoond, dus nu kijk ik er enorm naar uit om hier voorlopig te blijven en een mooie plek te maken van mijn appartement en het dakterras”, vertelt Marjanne.

Haar dakterras en de houten loopweg er naar toe worden omgeven door een houten schutting. "Zowel de binnen- als de buitenzijde kunnen behangen worden met bakken met kruiden en inheemse bloemen waar insecten op af komen", raadt Anne aan. "Ook kunnen hier klimplanten bij omhoog groeien. Een schaduwdoek biedt de nodige schaduw en koelte, aangezien het dakterras het grootste gedeelte van de dag wordt beschenen door de zon."

Ingegeven door haar opleiding tot biologisch dynamisch tuinder aan opleidingsinstituut Warmonderhof in Dronten kreeg ze het idee om kruiden te gaan telen. “Ik wil graag met mijn handen in de aarde, als ik mijn hoofd leeg wil maken ga ik op het dakterras bezig. Ik wil graag een mooi dakterras én ik heb net een zinvolle, maatschappelijke bestemming gevonden voor de kruiden, namelijk de Culinaire Vakschool in Groningen.” Aan ideeën en plannen heeft Marjanne geen gebrek en de make-over betekent voor haar een steuntje in de rug om haar plannen te kunnen realiseren.

Zelf aan de slag

Uit de aanmeldingen blijkt dat veel mensen hun buitenruimte wel graag willen vergroenen, maar dat ze zelf niet altijd de mogelijkheden kunnen vinden. Vanwege wet- en regelgeving, vanwege beperkte mogelijkheden van een balkon of dakterras zelf (door de constructie of de ligging), door financiële redenen of beperking in de gezondheid. Voor alle mensen die graag hun dakterras, balkon of tuin willen vergroenen heeft Anne van Doorn van ‘De Tuinjuffer’ een lijst met tips opgesteld.

Hittestress

Met de hete zomers van de laatste jaren is het duidelijk merkbaar dat het in de stad en de dorpskernen aan het eind van de dag en in de nacht warmer is dan in het buitengebied. De hittestresskaart laat zien welke delen van de gemeente het meest te lijden hebben van hitte. De rode plekken op de kaart zijn soms tot 8 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur in het buitengebied. Hittestress wordt bepaald door de gevoelstemperatuur. Straling, wind en luchtvochtigheid hebben allemaal invloed.

Effect

Hittestress heeft verschillende effecten op ons leven. Zo is de gezondheid van ouderen en kleine kinderen een belangrijk aandachtspunt. Maar denk ook aan sportvelden waar de temperatuur snel kan oplopen. Hierdoor wordt sporten minder aangenaam. Daarnaast neemt blauwalg in het water toe en gaan bruggen moeilijker open als het heet is.

NK Tegelwippen

Deze winactie is een onderdeel van het NK Tegelwippen dat van 30 maart tot 30 september 2021 plaatsvindt. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt deze voor groen? In deze strijd neemt Groningen het op tegen Leeuwarden. Kijk ook op https://nk-tegelwippen.nl/