Wonen

‘Geef internationals woonruimte in XL-teststraat in Meerstad’

De XL-teststraat in Meerstad, die binnenkort wordt afgebroken, moet worden omgebouwd tot tijdelijke woonruimte. Daarvoor pleit de JOVD Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers
Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers

Het gebouw wordt zondag afgebroken. “Zo indrukwekkend als het is om in twee maanden zo'n grote locatie te bouwen, zo ondoordacht is het om hem ten tijde van acute woningnood weer af te breken”, reageert JOVD-voorzitter Tom Boer.

Boer wijst op de vele internationals die vanwege het kamertekort nu noodgedwongen in eeen hotel of bij mensen thuis logeren. “Het ombouwen van de XL-teststraat tot tijdelijke woonruimte zou dit probleem kunnen verlichten”, aldus Boer. “Er moet creatief gekeken worden naar oplossingen voor deze groep studenten die nu in de problemen zit. Een paar jaar geleden werd er letterlijk een tentenkamp gebouwd. Met dat in achterhoofd is het natuurlijk extreem raar om dan tijdens een kamertekort noodruimte dicht bij de Stad te gaan afbreken.”

Aan het feit dat het huisvesten van studenten in de testlocatie eventuele vergunningsproblemen kan opleveren, heeft Boer weinig boodschap. “De gemeente heeft met een jarenlange rem op het aantal vergunningen zelf een groot deel van het kamerprobleem gecreëerd. Het is nu aan hen om te zorgen dat er zoveel mogelijk noodoplossingen mogelijk gemaakt kunnen worden.”

De JOVD Groningen hoopt dat de beslissing voor de afbraak wordt heroverwogen. “Het zou mooi zijn als iets oorspronkelijk voor de coronacrisis is gebouwd ook kan meehelpen aan het verlichten kamercrisis.”