Wonen

Gelkingestraat en Oosterstaat worden opnieuw ingericht

De Gelkingestraat en de Oosterstraat staat een metamorfose te wachten. Beide straten worden opnieuw ingericht. “Dit zijn de verborgen parels van de binnenstad”, zegt Gijs Hoogerwerf, projectmanager van de gemeentelijke projectgroep die zich sinds deze maand bezighoudt met een nieuwe inrichting.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Dat is te lezen in de nieuwste Cityscoop, die deze week op de mat valt bij ondernemers in de binnenstad. De aanpak van de straten maakt deel uit van het uitvoeringsprogramma Ruimte voor Jou, waar ook onder andere de herinrichting van de Grote Markt, het Akerkhof en de omgeving van de Kattenbrug onder vallen.

Hoogerwerf valt maar meteen met de deur in huis: nee, er is nog geen ontwerp. “We gaan eerst het gebied analyseren: waar liggen de knelpunten en wat zijn de grootste uitdagingen? Ook gaan we in gesprek met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. We willen graag van hen horen wat hun wensen en ideeën zijn”, aldus Hoogerwerf.

Minder asfalt, meer groen

Hoewel er nog geen ontwerp ligt, staan er al wel een aantal zaken vast: het asfalt verdwijnt en maakt plaats voor de bekende gele steentjes die ook elders in de binnenstad liggen. En ook meer groen, in de vorm van bomen of planten, staat hoog op het verlanglijstje van de gemeente, evenals tweerichtingsverkeer voor fietsers. “Dat zorgt voor meer reuring.”

Verder is ‘heel veel mogelijk’, zegt de projectmanager, wijzend op een artist impression van de Oosterstraat. Hierop is zelfs een klein watertje ingetekend, dat afloopt vanaf de Grote Markt richting het Zuiderdiep. “Dat is uiteraard maar een suggestie, maar ondenkbaar is iets van water – helemaal met het oog klimaatadaptatie – absoluut niet.” Ook houdt de gemeente rekening met extra ruimte voor terrassen, en eventueel uitstallingen. “Alles onder één voorwaarde: als de toegankelijkheid maar gewaarborgd blijft.”

De projectgroep heeft van de gemeenteraad de opdracht meegekregen om niet alleen de straten zélf opnieuw in te richten, maar ook plannen te maken voor de gangen en stegen tussen beide straten. “Die stegen voelen op dit moment voor veel mensen als sociaal onveilig: een plek waar je liever niet komt.” Als het aan de raad ligt, komt daar verandering in. Hoogerwerf: “Dit is ook een punt waarover we graag met ondernemers en vastgoedeigenaren in gesprek gaan. Sommige stegen worden mogelijk nog gebruikt door winkeliers of hun personeelsleden om fietsen te stallen, of als toegang naar de winkel.”

Extra belangrijk in dit project is volgens Hoogerwerf de rol van pandeigenaren. Met name in de Gelkingestraat staan een aantal panden en gevels er vervallen bij. Hoogerwerf: “We kunnen de eigenaren van die panden nergens toe verplichten maar we willen wel graag met ze in gesprek. We hopen ze vooral enthousiast te kunnen maken en ze te inspireren hun vastgoed aan te pakken.” Hij heeft er alle vertrouwen in: “beide straten zijn verborgen pareltjes in de binnenstad, ik ben ervan overtuigd dat het straks prachtige straten worden. Het kan niet anders dan dat zorgt voor een vliegwieleffect.”

De projectgroep gaat komende maanden met ondernemers, bewoners en vastgoedeigenaren in gesprek. Als het dan een beetje meezit, ligt er in het derde kwartaal van volgend jaar een definitief ontwerp en kan begin 2025 de uitvoering beginnen.