Wonen

Gemeente Groningen breidt aantal ‘basisbanen’ uit

De gemeente Groningen gaat het aantal ‘basisbanen’ uitbreiden: banen die werkgelegenheid bieden voor inwoners die op een andere manier geen kans maken op een betaalde baan. Uit een driejarig experiment van de gemeente blijkt dat verreweg de meeste deelnemers er qua inkomen, welzijn en gezondheid op vooruit zijn gegaan. In totaal wil de gemeente het aantal basisbanen uitbreiden tot 250.


Leestijd: 2 minuten

Gemeente Groningen breidt aantal ‘basisbanen’ uit
Gemeente Groningen breidt aantal ‘basisbanen’ uit

Dat maakte wethouder Carine Bloemhoff maandag bekend bij de presentatie van de resultaten van het experiment dat de gemeente in 2020 startte. De eerste deelnemers gingen toen aan de slag gingen in dorpen en wijken. Maandag boot Bloemhoff samen met een Basisbaner het eindrapport aan minister Schouten aan die op werkbezoek was in Groningen. Zij bezocht onder andere mensen met een basisbaan.

Op dit moment zijn er in de gemeente 56 mensen werkzaam met een basisbaan. Vanwege de positieve resultaten van het experiment wordt de basisbaan structureel onderdeel van het arbeidsmarktbeleid in de gemeente. Ieder jaar wordt het aantal basisbaners uitgebreid met minimaal 50 mensen, tot in totaal 250. Het werk mag geen betaalde banen of vrijwilligerswerk verdringen, dus het gaat bijvoorbeeld om ondersteuning in buurtcentra, het opruimen van zwerfafval of het assisteren van fietsstewards. 

Opvallend is dat van alle mensen die gestart zijn met een basisbaan er niemand is uitgevallen. Ook is de leefbaarheid in dorpen en wijken van de gemeente Groningen verbeterd. 

Bloemhoff: ”Ik ben ontzettend blij met deze resultaten. Basisbaners die ik spreek, geven aan dat het werk hen weer zelfvertrouwen en energie geeft. Ook voelen ze zich fitter en ervaren ze minder stress. Bovendien gaan ze er in inkomen op vooruit. Ik ben er van overtuigd dat de Basisbaan een prachtige manier is om mensen die anders niet aan het werk komen bestaanszekerheid en betekenisvol werk te bieden in de praktijk.”

Groningen hoopt dat Rijk bijspringt

De gemeente hoopt dat het Rijk voor een deel zal bijspringen om de banen te betalen. Bloemhoff: “De gemeente betaalt een groot deel van de banen zelf. Ik vind dat het Rijk moet bijspringen om deze belangrijke vorm van werk mogelijk te maken. Rijk en gemeenten kunnen er alleen gezamenlijk voor zorgen dat mensen voor wie de afstand tot betaald werk te groot is toch volwaardig kunnen deelnemen aan onze maatschappij.”

Foto's: Bert Lanting