Wonen

"Forum Groningen heropenen om jongeren te helpen"

Het Forum Groningen moet zo snel mogelijk worden heropend voor jongeren, zodat ze hier terecht kunnen om te studeren. Dat stellen drie politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen. “Negentig procent van de Groninger studenten heeft op dit moment te maken met eenzaamheid. Driekwart van jongeren tot 35 jaar heeft last (gehad) van mentale klachten. Daarom moeten er zo snel mogelijk meer werk-, studie- en ontmoetingsplekken voor hen komen – coronaproof, natuurlijk. Het Forum is daarvoor zéér geschikt.”


Leestijd: 2 minuten

"Forum Groningen heropenen om jongeren te helpen"
"Forum Groningen heropenen om jongeren te helpen"

Twee weken geleden maakte het college van B en W van Groningen bekend dat ze het Groninger Forum zou openstellen voor jongeren. Het Forum is echter nog steeds niet opengesteld. GroenLinks, Student en Stad en ChristenUnie willen weten waarom dat nog niet gebeurd is.

De toezegging van het college kwam naar aanleiding van een debat over de welzijnscrisis onder Groningers, waarbij de drie partijen vooral veel zorgen uitten over het welzijn van jongeren. “Sinds gisteravond weten we dat de beperkingen sowieso nog maanden duren. Dit verdiept de welzijnscrisis onder met name jongeren nog verder”, stelt Nick Nieuwenhuijsen (GL).

“Het is daarom ontzettend belangrijk dat er snel meer werk-, studie- en ontmoetingsplekken voor hen komen – coronaproof, natuurlijk. Het Forum is daarvoor zéér geschikt.”

Sinds het begin van de coronacrisis wordt er steeds meer bekend over de langetermijneffecten van de lockdowns op jongeren. Tessa Moorlag (CU) onderstreept deze effecten. "Onze hersenen ontwikkelen tot rond het 25ste levensjaar. Juist in die jaren als jongvolwassene leer je om je impulsen te beheersen en ook je emoties te reguleren. Het is voor jongeren daarom essentieel dat ze grenzen kunnen opzoeken, de wereld kunnen ontdekken en zichzelf leren kennen.”

Ook was al in september vorig jaar duidelijk dat maar liefst 74% van jongeren tot 35 jaar last heeft gehad van mentale klachten – en dat was vóór de huidige lockdown. En uit een onderzoek van de U-krant bleek onlangs dat 90% van de Groninger studenten op dit moment te maken heeft met eenzaamheid.

“We horen echt per dag méér schrijnende verhalen”, stelt Steven Bosch (S&S). “Niet voor niets stonden er twee weken geleden meer dan 600 studenten op de Vismarkt om aandacht te vragen voor vooral hun mentale en ook fysieke welzijn. Er is gewoon letterlijk meer ruimte nodig en dat kan de gemeente leveren. De onderwijsinstellingen willen wel, maar op één of andere manier komt het maar niet van de grond. Dat kan gewoon niet waar zijn, daarvoor is de situatie te ernstig. Daarom rekenen we erop dat het Forum, zoals toegezegd, opengaat voor jongeren – op zéér korte termijn.”

(Archieffoto, Elzo Dijkhuis).