Wonen

Gemeenteraadsleden: “Straatintimidatie van vrouwen moet stoppen”

Intimidatie op straat van vrouwen moeten we niet gaan beschouwen als “een fact of life”, dat nu eenmaal bij het leven hoort. Integendeel: Groningen moet er alles aan doen om deze benaderingen te stoppen. De stellen twee gemeenteraadsleden, Mirjam Wijnja (GroenLinks) en Yaneth Menger (100% Groningen).


Leestijd: 1 minuut

Gemeenteraadsleden: “Straatintimidatie van vrouwen moet stoppen”
Gemeenteraadsleden: “Straatintimidatie van vrouwen moet stoppen”

De twee raadsleden vinden, net als hun gemeenteraadsfracties, dat (seksuele) intimidatie op straat ophoudt. Volgens hen is dit, ook zonder een bruisend uitgaansleven, een groot en veel voorkomend probleem met ernstige gevolgen.

Vorige week publiceerde de Ukrant een enquête waaruit bleek dat 86% van de vrouwen die de vragenlijst hadden ingevuld te maken hebben gehad met straatintimidatie en dat zij bepaalde plekken in de stad of groepen jongens vermijden en hun gedrag aanpassen. In de meeste gevallen ging het hier om intimidatie in parken en uitgaansgebieden, oftewel, intimidatie in de openbare ruimte.

“Lastiggevallen worden op straat is voor veel vrouwen, waaronder ikzelf, een soort fact-of-life,” volgens Mirjam Wijnja (GroenLinks) “Het komt zo vaak voor dat het erbij begint te horen. Dat is onacceptabel en daarom willen we weten wat voor middelen de gemeente heeft om dit aan te pakken en daarmee één, brede en doelgerichte aanpak in gang zetten.”

Het probleem kent al een langere geschiedenis in Groningen en er zijn ook initiatieven om het tegen te gaan. Zo proberen de Nachtraad en het Instagramaccount @catcallsofgrunn continu aandacht te vestigen op de onveilige situaties die zich op straat voordoen. In andere grote steden in Nederland zijn er verschillende maatregelen getroffen. In Amsterdam wordt intimidatie aangepakt als een verstoring van de openbare orde en in Arnhem wordt er op locaties waar veel intimidatie gemeld wordt extra toezicht ingezet. De partijen zien graag vergelijkbare maatregelen in Groningen.

Yaneth Menger (100% Groningen) kijkt uit naar een Groningen zonder straatintimidatie. “Wat straatintimidatie met je doet kan echt een grote impact op je hebben waar je lange tijd last van kan houden. De meest ranzige dingen worden er tegen je gezegd en soms lopen dit soort gasten met je mee of achter je aan.”