Wonen

Gemeenteraadsleden uiten zorgen over 'Geheugenpaviljoen' in Groningen

Drie gemeenteraadsleden in Groningen, Ietje Jacobs-Setz (VVD), Tom Rustebiel (D66) en Jalt de Haan (CDA), hebben hun verbazing uitgesproken over de beslissing van het college van B en W om door te gaan met plannen voor de bouw van een Geheugenpaviljoen. Dat is een gedenkteken dat gemaakt wordt uit een laatste stukje van de oude zuidelijke ringweg dat is blijven staan.


Leestijd: 2 minuten

Tijdens het vragenuur op 15 januari 2025 zullen zij hierover mondelinge vragen stellen aan het college.

De kwestie rondom het Geheugenpaviljoen heeft al langere tijd geleid tot discussie in de stad. In het voorjaar van 2024 ontstond er commotie in de buurten Oosterpoort, de Linie en de Herewegbuurt toen bekend werd dat een groot kunstwerk, bedoeld als herinnering aan de Ringweg, geplaatst zou worden.

Veel bewoners spraken zich uit tegen het project; sommigen vonden het kunstwerk te kolossaal, anderen wilden niet herinnerd worden aan de Ringweg. Hoewel er ook enkele positieve geluiden klonken, werd duidelijk dat er onvoldoende betrokkenheid van omwonenden was bij de besluitvorming.

Petitie en motie

De kritiek leidde tot een petitie, getiteld ‘Geheugenpaviljoen niet doen’, die meer dan 1.700 keer werd ondertekend. De ondertekenaars vroegen om een nieuw participatietraject waarin alle inwoners – niet alleen buurtverenigingen, maar ook individuele bewoners – inspraak zouden krijgen in de keuze voor een kunstwerk.

De gemeenteraad nam naar aanleiding van deze zorgen op 15 mei 2024 een motie aan, genaamd ‘Draagvlak geheugenpaviljoen’. In de motie werd onder meer gevraagd om:


• Een nieuw participatietraject waarin alle opties openstaan, inclusief de mogelijkheid om het ontwerp van het Geheugenpaviljoen aan te passen of een volledig nieuw kunstwerk te ontwerpen;
• Een breder overleg met zowel bewoners als kunstinstellingen, zoals Kunstpunt Groningen;
• Het meenemen van de uitkomsten in een nieuwe opdracht voor een kunstwerk.
Het college reageerde destijds instemmend op de motie. Wethouders gaven aan dat als het proces tot veel commotie leidde, het goed zou zijn om het over te doen. Daarbij werd benadrukt dat ook de optie om het Geheugenpaviljoen niet te realiseren open moest blijven.

Nieuw traject met oude uitkomst?

Tot verbazing van de raadsleden wordt in het inmiddels gestarte nieuwe participatietraject alsnog het Geheugenpaviljoen als uitgangspunt genomen. Volgens het college is dit “bewust afgewogen”. Echter, omwonenden en critici stellen dat de huidige enquête rondom het kunstwerk is opgesteld om de keuze voor het Geheugenpaviljoen door te drukken.

De drie raadsleden hebben hierover vragen geformuleerd:

Is het college het met hen eens dat deze werkwijze in strijd is met de aangenomen motie, omdat de mogelijkheid tot een nieuw ontwerp hiermee wordt uitgesloten?

Is het college bereid de enquête te stoppen en een participatietraject op te zetten waarbij alle opties openstaan?

De raadsleden hopen met hun vragen duidelijkheid te krijgen over de manier waarop het college omgaat met de breed gedragen wens van bewoners voor meer inspraak en een open proces. Het debat zal naar verwachting op 15 januari 2025 gevoerd worden.