De direct omwonenden konden diverse archeologische vondsten bekijken. In de bouwput bij de H.L. Wichersstraat zijn vondsten gedaan uit zeven tijdvakken. Dat is bijzonder, want normaal gesproken stuiten archeologen op vondsten uit enkele tijdvakken.
De oudste laag in de bouwput dateert van vóór 3.500 voor Christus. Tijdens de opgravingen werden resten van houtzaagmolen De Zaayer (1697 tot 1904) en het bijbehorende balkgat gevonden. Ook werden er sporen van prehistorische akkers, resten van een mogelijke leerlooierij en sporen van oorlogshandelingen uit de tijd van Bommen Berend gevonden.
Een van de pronkstukken is een kanonskogel, die vermoedelijk in 1672 door de Groningers op de troepen van Bommen Berend zijn afgevuurd. De vondsten worden door de archeologen van MUG geconserveerd en later overgedragen aan de gemeente Groningen.
In verband met de coronamaatregelen waren er een beperkt aantal bezoekersplekken. Er zijn vijf rondes opgezet waarvoor omwonenden zich van tevoren konden inschrijven, zodat iedereen genoeg afstand kon houden.
Wonen
Geslaagde eerste Archeologiedag op bouwplaats Ring Zuid
De omwonenden van de H.L. Wichersstraat mochten afgelopen zaterdag als eerste een kijkje nemen bij de archeologische vondsten die zijn gedaan op de bouwplaats van de zuidelijke ringweg. Volgens Aanpak Ring Zuid was de eerste zogeheten Archeologiedag een groot succes.
Leestijd: 1 minuut