Aanpak in Groningen
De Groninger aanpak is een uitwerking van de aanbevelingen van de Commissie “Aanpak Huiselijk geweld” (commissie Hamel) die in november 2009 aanbevelingen deed om de regie en aanpak rondom huiselijk geweld beter te organiseren (rapport van Opvang naar aanpak).
In de Groninger aanpak staat de methodiek van de crisisinterventie centraal. Wanneer aan een pleger van huiselijk geweld een huisverbod krijgt opgelegd, wordt het 10 dagenmodel toegepast. Hierbij is alles erop gericht het geweld te stoppen en binnen 24 uur tegelijkertijd en in onderlinge samenhang te starten met hulpverlening voor slachtoffer, kind en pleger.
Financiering
Voor de financiering van de opgelegde huisverboden zullen de Groninger gemeenten voor 2011
€ 0,42 per inwoner in de begroting opnemen. Deze bijdrage is bedoeld om de crisisinterventie bij het opleggen van een huisverbod te financieren. Het gaat hierbij om crisisinterventie bij zowel pleger, slachtoffer als eventueel betrokken kinderen.
In de gemeente Groningen volgen we voor alle politiemeldingen de methodiek van het tiendagen model. De gemeente Groningen heeft voor 2011 geld gereserveerd om extra aandacht te kunnen besteden aan kinderen die betrokken zijn bij een politiemelding van huiselijk geweld. Ook wanneer er geen huisverbod opgelegd wordt.
De provincie, die voorheen deze hulpverlening aan kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld financierde, is hiermee gestopt.