Wonen

Glascontainers in stad uitgerust met brailletekst

De ondergrondse glascontainers in Groningen worden uitgerust met plaatjes met daarop met braille en reliëf zodat blinden en slechtzienden weten in welke bak ze hun glaswerk het beste kunnen gooien.


Leestijd: 1 minuut

Glascontainers in stad uitgerust met brailletekst
Glascontainers in stad uitgerust met brailletekst

De eerste glascontainers, onder andere die op de Rademarkt, hebben deze plaatjes al gekregen. Uiteindelijk zullen alle glascontainers worden aangepast, zo meldt de gemeente Groningen.

Met de plaatsing van de plaatjes gaat één van de wensen van de Werkgroep Toegankelijk Groningen (WTG) in vervulling. Deze werkgroep is in het leven geroepen om de gemeente Groningen toegankelijk te maken voor mensen met een handicap of beperking.

Het aanbrengen van braille- en reliëfplaatjes op de glascontainers voor blinden en slechtzienden is één van de verbeteringen, maar niet het enige project om de toegankelijkheid te verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld ook aangepaste papiercontainers met een lagere inworpopening voor mensen in een rolstoel en is de hulp voor mensen met een fysieke beperking bij de afvalbrengstations verbeterd.

Naast een toegankelijke gemeente wil Groningen in 2030 ook een zerowaste gemeente zijn. Een mooie uitdaging die alleen kan slagen als iedereen de kans heeft daaraan bij te dragen. Goed gescheiden glas kan voor de volle 100% worden hergebruikt, maar dan moet je wel kunnen scheiden. De aanpassingen aan de containers dragen daaraan bij. De eerste brailleplaatjes zijn in het voorjaar geplaatst en de ervaringen zijn tot nu toe positief, zo meldt de gemeente.

Foto: Wethouder Glimina Chakor opende samen met de afgevaardigden van Toegankelijk Groningen onlangs de aangepaste container aan de Rademarkt.