Wonen

Gluren bij duurzame buren

Grunneger Power organiseert op zaterdag 30 oktober een Duurzame Huizendag. Tussen 13:00 en 17:00 stellen bewoners uit allerlei wijken in de gemeente hun woning open voor inwoners, om te vertellen over de duurzame toepassingen bij hen thuis. Zo kunnen bewoners van Groningen elkaar inspireren en handige tips en tricks met elkaar delen. Grunneger Power organiseert de dag in samenwerking met wijkinitiatieven, energiecoöperatie Grunneger Power, MAKING-CITY en het Energieloket Groningen.


Leestijd: 1 minuut

19 Groningers openen hun woning tijdens Duurzame Huizendag
19 Groningers openen hun woning tijdens Duurzame Huizendag

Tijdens de Duurzame Huizendag kan je bijvoorbeeld leren hoe een warmtepomp of zonneboiler werkt, en kan je mensen spreken die ervaring hebben met het nemen van duurzame maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen.

Demohuizen Making City

Ook kan je een kijkje nemen bij de demohuizen in de wijk Paddepoel, waar op innovatieve wijze geprobeerd wordt woningen naar nul op de meter te brengen. In Paddepoel is men al geruime tijd bezig met duurzame wijkinitiatieven en alternatieve bronnen voor warmte in woningen. Inmiddels werken veel partijen samen in het Europese Horizon 2020 project MAKING-CITY, waarin de stad Groningen een belangrijke rol speelt. Onderdeel van dit project is dat er in Paddepoel drie bestaande woningen op innovatieve wijze ingericht zijn om ze energieneutraal te maken. Tijdens de Duurzame Huizendag kun je twee van deze woningen bekijken en in gesprek met de bewoners gaan over hun ervaringen.

Energiecoaches en koffiekar

In een aantal woningen is een energiecoach aanwezig. Dit zijn getrainde vrijwilligers die kosteloos advies geven over kleine maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie of spaarlampen. Tijdens de Duurzame Huizendag geven de energiecoaches belangstellenden persoonlijke tips en delen gratis een energiebespaartas t.w.v.€ 50,00 uit aan bezoekers van deze woningen. Op meerdere plekken in de stad is er gelegenheid om nog even na te praten. De bewoners van de deelnemende woningen kunnen je vertellen waar dat kan.

Aanmelden voor de dag kan op de site van Grunneger Power.