Wonen

Gratis haring in Westerkwartier; oude traditie uit 1476 voortgezet

Een voor Nederland unieke traditie in de provincie Groningen, die dateert uit het jaar 1476, zal volgende week weer worden voortgezet. Dan zullen woensdag 13 april weer gratis haringen worden uitgedeeld in de gemeente Westerkwartier. Dat gebeurt dit jaar voor de 547e keer. Afgelopen twee jaar was dat niet mogelijk in verband met corona.


Leestijd: 2 minuten

Gratis haring in Westerkwartier; oude traditie uit 1476 voortgezet
Gratis haring in Westerkwartier; oude traditie uit 1476 voortgezet

Volgende week woensdag 13 april vindt van 16.30 uur tot 17.30 uur bij de Liudgerkerk (de voormalige Hervormde kerk) in Niekerk voor de 547e keer de traditionele haringuitreiking plaats. Sinds 30 september 2017 is deze traditie uit 1476 officieel toegevoegd aan de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland’.

In 2020 en 2021 heeft er geen uitreiking plaatsgevonden. De organiserende Menno Jeltema Stichting had dit besloten naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet getroffen had vanwege het coronavirus. Dit jaar geldt voor de inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan dat zij de uitreiking van de haringen weer kunnen bijwonen.

Boerenwagen met koetsier

Traditiegetrouw gaan paard en boerenwagen door de straten van Niekerk, Oldekerk en Faan. De koetsier ment de paarden, de bijrijder luidt de bel om de dorpsbewoners te attenderen op de haringen. Op de wagen bevindt zich een houten ton waar vroeger de haringen in zaten. Tegenwoordig worden de haringen bij de kerk bezorgd.

Legaat van Menno Jeltema

De haringuitreiking vindt zoals gebruikelijk op de woensdag voor Pasen plaats. De traditie ontstond toen Menno Jeltema in 1476 een legaat naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis te Groningen. Menno Jeltema liet daarmee landerijen onder het Faan na aan het Pepergasthuis, onder de eeuwigdurende verplichting, dat jaarlijks onder de armen van het Faan een ton haring zou moeten worden uitgereikt. De voogdij heeft zich elk jaar aan deze verplichting gehouden. In 1979 besloot de voogdij om deze verplichting af te kopen. Sindsdien is een stichting opgericht, die zich ten doel stelt om deze traditie in stand te houden. De haringen zijn tegenwoordig bestemd voor alle inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan.

Programma

Om 16.00 uur vertrekt de ouderwetse boerenwagen vanaf Faan naar Niekerk. De wagen komt rond 16.30 uur aan bij de Liudgerkerk. Vanaf 16.30 uur worden de haringen gratis uitgereikt in het bijgebouw ‘De Zaaier’, naast de kerk. Tegen een geringe vergoeding kunnen mensen de uitgereikte haringen ter plaatse schoon laten maken.