Wonen

GroenLinks Groningen ontevreden over regeling voor kamerverhuurpanden in Groningen

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen is ontevreden over de 15% norm voor kamerverhuurpanden in Groningen. Raadslid Harrie Miedema lanceert daarom woensdag 10 februari in de commissie Ruimte en Wonen een nieuw voorstel om maatwerk toe te passen. Voor een aantal soorten panden zouden geen maximum norm meer gelden(bv. boven winkels), in andere soorten panden zouden geheel geen kamerverhuurpanden meer bij kunnen komen (panden met dunne, houten vloeren) en in de rest van de stad zou de minimum afstand tot het dichtstbijzijnde kamerverhuurpand 50 meter gaan bedragen, wil men nog een nieuwe vergunning krijgen. Voordeel van dit systeem is dat er aan de ene kant concentratie plaatsvindt van kamerverhuurpanden op plekken waar er toch al veel zijn en waar ze niet teveel overlast opleveren, terwijl op andere plekken de kamerverhuurpanden juist veel meer gespreid worden dan nu het geval is. Het gaat om een globaal voorstel, waar GroenLinks de discussie mee wil aangaan met de inwoners van de stad en met andere partijen.


Leestijd: 2 minuten

De fractie van GroenLinks is erg enthousiast over het plan om de komende jaren 4.500 nieuwe wooneenheden voor jongeren te bouwen in de stad. Nieuwbouw is nodig omdat het aantal studenten snel blijft groeien, omdat de groei niet meer geheel kan worden opgevangen in de particuliere kamermarkt en omdat studenten kwalitatief betere woonruimte willen. Daarnaast wil de gemeente voorlopig de 15% norm per straat voor kamerverhuurpanden handhaven. GroenLinks is vanaf het begin tegen dit systeem van maximaal 15% kamerverhuurpanden per straat geweest. Het systeem werkt veel te grof en lost de problemen van overlast en van kamernood onder studenten niet op. Er werd al eerder gedacht aan meer maatwerk met een norm per huizenblok, maar daar bleken te veel nadelen aan te kleven.

Nu ligt er een voorstel dat kijkt naar de verschillende soorten panden in de stad, die vermeld staan in het statistisch jaarboek van Groningen. Per soort pand is vervolgens gekeken of ze wel of niet geschikt zijn voor kamerverhuur. Als er geen problemen verwacht worden met overlast, zoals bij boven winkels en bedrijven, wordt geen beperking aan de kamerverhuurpanden opgelegd. Als ze niet (goed) geschikt zijn voor kamerverhuur, zoals bij woningen met houten vloeren, dan wordt geen nieuwe kamerverhuur meer toegestaan. Als er al, een concentratie van kamerverhuurpanden is, bijv. in een portiek, dan wordt er ook geen beperking opgelegd voor kamerverhuur, omdat het wat overlast betreft minder problematisch wordt als alle woningen in de portiek door studenten bewoond worden. Voor de overige woningen wordt juist gestreefd naar verspreiding van kamerverhuurpanden, omdat juist een aantal panden met studenten dicht bij elkaar in een straat voor veel; klachten zorgen bij andere bewoners.

Het voorstel van GroenLinks wordt ingebracht in de manifestatie ‘Bouw jong’. De fractie vraagt aan de gemeente om het voorstel te perfectioneren en kritisch te kijken naar de effecten, kosten en juridische haalbaarheid.