Wonen

Groningen doet mee aan NK tegelwippen: verwijder zoveel mogelijk tegels uit je tuin

De gemeente Groningen heeft besloten mee te doen aan het NK Tegelwippen. Doel er van is om samen met bewoners zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat moet er voor zorgen dat de stad véel groener wordt waardoor er een betere afwatering ontstaat. Vanaf 26 april kan iedereen meedoen, en kan men tegels laten afhalen door een tegeltaxi, maar inschrijving is nu al mogelijk.


Leestijd: 1 minuut

Groningen doet mee aan NK tegelwippen: verwijder zoveel mogelijk tegels uit je tuin
Groningen doet mee aan NK tegelwippen: verwijder zoveel mogelijk tegels uit je tuin

Zeker honderd Nederlandse gemeenten doen in 2022 mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Ook de gemeente Groningen is weer deelnemer.

Te weinig groen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’, terwijl veel groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regen sneller de grond in kan waardoor overstromingen worden voorkomen en droogte wordt tegen gegaan. Ook zorgt groen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. In voor- en achtertuinen zijn veel kansen om te vergroenen.

Wanneer geveltuinen, bloemperken en tuinen beplanting hebben in plaats van stenen, ontstaat er een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

Door het toevoegen van biodiverse beplanting draag je daarnaast bij aan het aantal dieren in de stad. Met name insecten hebben tuinen nodig om zich tussen grotere groene gebieden te kunnen bewegen.

Meedoen

Vanaf 26 april kan iedere individuele inwoner van Groningen meedoen. Meld de verwijderde tegels eenvoudig aan via nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden en regelmatig gedeeld. De tegeltaxi van de gemeente kan de tegels ophalen.

Kijk wanneer de tegeltaxi door de wijk rijdt. Check de voorwaarden en meld de tegels aan op de website van Groningen Klimaatbestendig. Heb je 20 m2 of meer aan tegels, maak dan gebruik van de klimaatsubsidie. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen een half jaar lang meedoen aan de wedstrijd, het NK Tegelwippen loopt namelijk tot 31 oktober 2022.