Wonen

Toerroeiers uit heel Nederland vandaag op verkenning door provincie Groningen

Groningen is een prima provincie voor het beoefenen van een relatief onebekende sport: toerroeien. Althans: dat vinden de deelnemers aan een bijzonder evenement: een roeitoertocht door Stad en provincie Groningen. Deze dagen wordt een toertocht gehouden door de Groninger Maren en Diepen. Daaraan wordt deelgenomen door toerroeiers uit het hele land.


Leestijd: 1 minuut

De KPN Borg van architect Van Gool
De KPN Borg van architect Van Gool

Aan het toerroeievenement wordt deelgenomen door in totaal 124 roeiers in 3 tochten van 93 km.

De organisatie is in handen van de toercommissie van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.

Traditioneel heeft de KNRB naast de wedstrijdroeiers een groot aantal recreatieve roeiers. De toercommissie van de roeibond organiseert voor deze groep elk jaar meerdaagse tochten in Nederland en in het buitenland. Ze levert de boten, verzorgt het onderdak en het vervoer naar de tussenstops. De boten zijn klassieke wherries met twee roeiers een stuurman en navigator. De driedaagse tocht is 93 km lang en voert van Appingedam via Onderdendam en Baflo naar Zoutkamp, en via het Reitdiep terug naar Groningen, de stad die van oudsher haar centrale positie op het water heeft.

Op de foto boven de binnenkomst in Groningen aan de Hoger der A, en op de foto onder wachtende toerroeiers voor de prachtige antieke sluis Oosterdijkshorn op de Westerwijtwerdermaar. (Foto’s: A.C. van der Graaf).