Wonen

Groningen maakt zich op voor komst internationale studenten; experiment met kamerverhuren in huis

Gemeente Groningen, Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool maken zich op voor de komst van een nieuwe lichting internationale studenten. Zo komt er extra opvang in de piekperiode, waarin nieuwe studenten hier al aankomen, maar afstuderende studenten nog niet zijn vertrokken, en er dus veel te weinig kamers zijn. Ook start de gemeente Groningen een proef met 'Hospi Housing", waarbij mensen een half jaar lang een onzelfstandige kamer mogen verhuren.


Leestijd: 1 minuut

Groningen maakt zich op voor komst internationale studenten; experiment met kamerverhuren in huis
Groningen maakt zich op voor komst internationale studenten; experiment met kamerverhuren in huis

Aan het einde van deze zomer komen weer veel internationale studenten naar Groningen om te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Voor deze groep organiseert de gemeente opvang tijdens de piekperiode via het convenant Studenten – en Jongerenhuisvesting.

In totaal gaat het om 111 plekken op  twee-, drie- en vierpersoonskamers en een kleine slaapzaal, verspreid over verschillende locaties: Vondellaan, Admiraal de Ruijterlaan, Donderslaan en Hoogeweg. De plekken zijn voor internationale studenten boekbaar voor de periode tussen 1 augustus en 1 november via athomeingroningen.com. Het aantal plekken en de beschikbare periode verschilt per locatie.

Bij de start van het studiejaar is sprake van een piekperiode. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn. Daarom is extra opvang voor deze piekperiode nodig.

Gezamenlijke boodschap

Vanwege de knellende woningmarkt in Groningen communiceren de hoger onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en gemeente actief de volgende boodschap naar internationale studenten: ‘Zorg dat je vóór 1 augustus een kamer hebt gevonden als je in Groningen gaat studeren. Besluit je toch om zonder kamer naar Groningen te komen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd aangewezen op hotels of hostels, mocht daar nog plaats zijn.

Dit zorgt voor hoge kosten, ongemak en onrust voor jezelf. Heb je na 1 augustus nog geen kamer? Dan adviseren we je om niet naar Groningen te komen.’

Pilot met Hospi Housing

De gemeente doet in de studiejaren 2022-2023 en 2023-2024 een proef met Hospi Housing. Een onzelfstandige kamer in huis verhuren is daardoor tijdelijk zonder vergunning toegestaan. Per studiejaar mag één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden via Hospi Housing. Inmiddels zijn al 10 hosts geworven en hebben zich 50 studenten aangemeld.

Foto boven: archieffoto van Internationals Welcome Day.