Wonen

Groningen wil nieuw beleid voor jongerenhuisvesting

Het college van B&W stelt de raad van Groningen voor om kwalitatieve hoogwaardige jongerenhuisvesting en nieuwe woonvormen voor jongeren te bouwen in de stad. De 15 % norm voor kamerverhuurpanden blijft de resterende collegeperiode staan. Het beleid voor jongerenhuisvesting moet beter worden gehandhaafd met betrekking tot illegale kamerverhuur en adequaat optreden bij overlastsituaties. Ook moet er goed gecommuniceerd worden met de Stadjers over nieuwe huisvesting en het kamerverhuurbeleid. Dat zijn de hoofdlijnen van de nota jongerenhuisvesting die het college naar de raad heeft gestuurd.


Leestijd: 2 minuten

Het college wil aan alle mensen in de stad een goed woon- en leefklimaat bieden; jongeren, studenten en andere stadjers. Daarom wordt hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe woningen om de groei van het aantal jongeren in de stad op te vangen. Voorbeelden zijn complexen aan de Lissabonstraat, het Wielewaalplein en de Eendrachtskade. Op het Bodenterrein is gestart met de bouw van 345 tijdelijke studio’s voor jongeren.

Er is gekozen voor realisatie van grootschalige jongerenhuisvesting in vier zones in de stad: de Eendrachtskade en omgeving, Paddepoel, het Bodenterrein en de Reitdiepzone. Uit gesprekken met bewoners en deskundigen blijkt dat het bouwen van jongerenwoningen meer moet zijn dan het stapelen van wooneenheden. De projecten moeten een relatie hebben met de omgeving en daaraan iets toevoegen. Concreet betekent dat de complexen geen ‘eilanden’ moeten zijn en dat er ook (openbare) ruimten moeten komen waarvan wijkbewoners profijt van hebben. Ook moet er goed naar de woonkwaliteit gekeken worden; dus geen zwerfvuil en (inpandige) fietsenstallingen. Per project wordt goed gekeken naar de duurzaamheid. Lage energielasten zijn aantrekkelijk voor jongeren met een smalle beurs.

De doelstelling van het kamerverhuurbeleid is om te zorgen voor een evenwichtige woningvoorraad, zorgen voor evenwichtige leefbare wijken en zorgen voor voldoende woonruimte om de groeiende vraag naar jongerenhuisvesting op te vangen. Omdat er behoefte is aan een robuust en consistent beleid wordt de 15% norm per straat voortgezet. Een toevoeging daarbij is dat er onder voorwaarden een uitzondering komt voor wonen boven winkels. Bij dit kamerverhuurbeleid hoort een stevig flankerend beleid. Dat bestaat uit bewustwording via de campagne Leven in Stad, bestrijding overlast gestalde fietsen, bestrijding van geluidsoverlast door de 0 dB norm en optreden van politie en de adequate afhandeling van klachten en registratie van meldingen zodat eventueel de vergunning kan worden ingetrokken.

De commissie Ruimte en Wonen bespreekt het raadsvoorstel op 2 februari.