Wonen

“Groningse afvalberg moet kleiner”

De hoeveelheid afval die Groningers produceren moet kleiner. Daarvoor dienen zes partijen uit de Groninger gemeenteraad een initiatiefvoorstel in. Hierin vragen zij het college van B en W om concrete stappen te zetten om de Groningse afvalberg te verminderen.


Leestijd: 1 minuut

Groningers produceren 423 kg afval per persoon per jaar, waarvan ongeveer de helft restafval, is in het voorstel te lezen. In het voorstel gaan de fracties in op mogelijkheden om de noodzaak om nieuwe spullen te kopen te verkleinen, zoals het hergebruik van producten en het aanbieden van meer tweedehands producten.

“De meeste mensen zijn zich niet bewust van het feit dat spullen de grootste impact op het klimaat hebben”, schrijven de partijen in het voorstel. “Meer dan 80 procent van de impact op ons klimaat is verborgen in het productieproces. Als je lang gebruik maakt van een product is het niet erg, dan smeert de impact van dat product zich uit over de vele jaren van het gebruik ervan. Momenteel leven we echter in een wegwerpmaatschappij en sommige producten worden helaas zo gefabriceerd dat ze geen lange levensduur hebben.”

De partijen stellen voor om zes zaken aan te pakken, waaronder het stimuleren van buurtbijeenkomsten waar mensen spullen kunnen ruilen, het doorontwikkelen van kringloopwinkels en repaircafés en Zero Waste Raamstickers voor ondernemers. Een ander belangrijk onderdeel van het voorstel is het stimuleren van het gebruik van wasbare luiers in samenwerking met kraamzorg en kinderdagopvang, en het beschikbaar maken van duurzame menstruatieproducten.

De partijen hopen dat het college met het voorstel aan de slag gaat, “zodat Groningen in 2030 echt afvalvrij kan zijn.”