Wonen

‘Groningse’ OV-fiets: Martinitoren en zeehonden

Groningen heeft sinds deze week een eigen, ‘Groningse’ OV-fiets. Op de fiets staan afbeeldingen van de Martinitoren, zeehonden en het Groninger Museum. De fiets werd gelanceerd ter ere van het 15-jarig bestaan van de OV-fiets. Elke provincie kreeg daarbij een eigen fiets. Kunstenaar Daniël Roozendaal maakte het ontwerp voor alle provincies.


Leestijd: 1 minuut

Er zijn vijf Groningse OV-fietsen. De fietsen zijn te vinden op station Groningen en Groningen Europapark.

Populair

In de provincie Groningen werden vorig jaar, vanaf 11 stations, bijna 265.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Groningen waren dat er bijna 250.000 ritten, na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de meeste van Nederland. 

De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties.

Wethouder Phillip Broeksma, medewerkers van de fietsenstalling en NS Regiodirecteur Maarten Haverkamp onthulden donderdag 27 juni de Groningse OV-fiets bij de fietsenstalling op station Groningen.