Wonen

Groot bouwproject in binnenstad Groningen dient zich aan

De binnenstad van Groningen krijgt er een markant nieuwbouwproject bij: het bouwblok tussen Sint Jansstraat en Nieuwe Markt/Forum.


Leestijd: 1 minuut

Daar is momenteel in een verouderd pand de muziekschool VRIJDAG gevestigd.

De gemeente Groningen werkt al sinds 2017 aan de herontwikkeling van het bouwblok. De gemeenteraad stelde daar in 2020 een krediet van € 37,4 miljoen voor beschikbaar

Maar sindsdien zijn de bouwprijzen sterk gestegen en werden de plannen voor de Rijksmonumenten in het project verder uitgewerkt.

Daarom vraagt het college van B en W de raad nu om hiervoor een aanvullend krediet van € 12,7 miljoen beschikbaar te stellen. Daarmee komt het totale bedrag op circa vijftig miljoen euro.

Het gebouw is een ontwerp van Bureaucombinatie NEXT architects en Koschuch Architects.

In het nieuwe pand zullen cursussen op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst worden aangeboden. Daarnaast komen er een theaterzaal en een concertzaal, die zijn toegerust op gebruik door amateurkunstenaars, in het complex. Alle activiteiten van Vrijdag, die momenteel verspreid zijn over meerdere locaties, zullen vanaf 2025 in het pand plaatsvinden.


Voor de nieuwbouw heeft de gemeente Groningen een bedrag van 37,4 miljoen euro uitgetrokken. Op termijn komt, los van dit project, op de hoek van de Popkenstraat en de Nieuwe Markt een blok met appartementen en een commerciële functie op de begane grond. Het pand Martinikerkhof 11 op de hoek met de Popkenstraat blijft behouden, meldt de gemeente