Ieder zichzelf respecterende stad hoopt er internationaal toe te doen – ook cultureel. Lokale bestuurders zijn zelden tevreden met een cultureel leven dat alleen de eigen bevolking entertaint, inspireert en vermaakt. En lokale kunstenaars hopen vaak ook op erkenning buiten de stads- of provinciegrenzen. Hoe zit dat in Groningen? Is Groningen een internationale cultuurstad? Waarom wel, waarom niet? Is dat belangrijk? Hebben we veel aan de internationale contacten – economisch en/of cultureel? Of koesteren we het liefst onze splendid isolation? Wie schiet wat op met internationalisering? Met andere woorden: wie profiteert ervan? Is uiteindelijk – voor het geluk van de burger – een goeddraaiende stedelijke muziekschool niet veel belangrijker dan een internationaal orkest?
Aan het debat nemen onder andere deel: René Boomkens, Dirk Nijdam, Kees van Twist, Anneke Claus en Henk Hofstra.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Debatcentrum DwarsDiep
Politiek en Cultureel Debatcentrum DwarsDiep (www.dwarsdiep.nl) is sinds 1 januari 2010 onderdeel van het Groninger Forum. Tot de opening van het gebouw organiseert DwarsDiep voor het Groninger Forum activiteiten op diverse locaties in de stad, onder andere met de andere Forumpartners: de Groninger Archieven, de Bibliotheek Groningen, de Volksuniversiteit Groningen, filmtheater Images en het Groninger Museum.
Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl.