Wonen

Grote Markt: Sprankelend water, bomen en terrassen op heringericht plein

Het college van B en w va Groningen heeft een definitief herichtingsplan bekend gemaakt voor de Grote Markt in Groningen. Daarmee is een investering gemoeid van 14 miljoen euro. Als de gemeenteraad er eind dit jaar ook mee akkoord gaat, dan kan de herinrichting komend voorjaar al beginnen.


Leestijd: 1 minuut

Ondernemers dreigen met juridische stappen tegen plannen Grote Markt
Ondernemers dreigen met juridische stappen tegen plannen Grote Markt

Het concept-inrichtingsplan geeft volgens B en W “met respect en oog voor de historie “een invulling aan de Grote Markt die bij deze tijd past.

Een nieuw toegevoegde bomengroep aan de oostzijde geeft het plein onmiskenbaar een nieuwe identiteit. B&W stellen op die plek een mix voor van gleditsia’s, robinia’s en honingbomen, wat afgezien van een mooie uitstraling ook de biodiversiteit ten goede komt.

In een speciale zone langs de randen rond het middenplein komen zowel de commerciële terrassen als de vele extra openbare zitgelegenheden. Die verschillende sfeerplekken rondom worden als het ware in een lijn opgebouwd samen met speelaanleidingen, bomen en verlichting.

In de zomer is er in die zone aan de noordzijde volop sprankelend water ter verkoeling en verpozing. Op dezelfde plek kan er in de winter mogelijk ook geschaatst worden. Naast de boomgroep komen er in aanvulling op de bestaande platanen ook nieuwe platanen aan de zuidzijde en noordwestzijde. Op het Waagplein stelt B&W een mooie iep voor. De bestrating krijgt een overwegend beige-gelige kleur. Er is in het ontwerp veel aandacht geschonken aan het beheer van het nieuwe plein.

Tijdens het toekomstfestival Let’s Gro is er volop aandacht voor de nieuwe Grote Markt. Zo is er drie dagen lang op de 4e verdieping een speciale expositie met een grote maquette. In de Rabo Studio zijn op zaterdag om 15.00 en 17.00 uur twee talkshows die het plan en zijn onderdelen belichten en de aandacht vestigen op de hoeken van het plein die bouwkundig aandacht verdienen. Meer informatie staat op jouwgrotemarkt.groningen.nl en letsgro.nl.