Wonen

GSb verbaasd over torenhoge huren nieuw studiocomplex Blockhouse

Groninger Studentenbond (GSb) is verbaasd over de prijzen van het nieuwe short stay appartementencomplex Blockhouse aan de Reitemakersrijge in de stad. Huurders betalen 800 euro per maand voor 20 vierkante meter.  “Dat is twee keer zo veel als volgens de wet mag voor een ‘normale’ studio die niet short stay verhuurd wordt”, reageert Voorzitter van de GSb Marinus Jongman.


Leestijd: 2 minuten

GSb verbaasd over torenhoge huren nieuw studiocomplex Blockhouse
GSb verbaasd over torenhoge huren nieuw studiocomplex Blockhouse

Blockhouse is een nieuw studiocomplex aan de Reitemakersrijge in de voormalige KPN telefooncentrale. Hierover is in 2017 beslist dat er 200 woningen in komen voor studenten voor vooral buitenlandse studenten. In augustus worden de eerste studio’s opgeleverd en kunnen de eerste studenten erin. Al is de verbouwing nog tot december bezig. De studio’s worden gemeubileerd opgeleverd.

Internationale studenten weten volgens de GSb vaak niet waar ze voor tekenen bij short stay contracten. “Die internationale studenten komen hier en tekenen vervolgens zonder het te weten een contract waarin ze nul komma nul rechten hebben en maandelijks torenhoge huren betalen.”

De studio’s beginnen bij achthonderd euro per maand. “Dat is ongeveer twee keer zo veel als bij een normaal huurcontract zou mogen. Dit is echt verbazingwekkend veel. Veertig euro per vierkante meter per maand.”

Short stay contracten zijn berucht in Groningen omdat huurders geen huurprijsbescherming hebben en hun contract niet kunnen opzeggen. Zo worden vaak prijzen gerekend die ver boven het wettelijk maximum liggen voor normale huurwoningen, zegt de GSb. “Als die internationale studenten hier eenmaal zijn komen ze erachter dat ze veel te veel betalen ten opzichte van andere studenten, vervolgens komen ze bij ons huurteam terecht en moeten wij tegen ze zeggen dat ze niks aan de prijs kunnen doen en ze ook niet onder hun contract uit kunnen.”

Gemeente Groningen heeft in 2020 gezegd dat short stay niet meer zou moeten mogen voor dit soort gevallen en beleid voorgesteld om dit soort misstanden aan banden te leggen. Short stay zou volgens het College van B&W niet voor meer dan vier maanden gebruikt moeten worden en daarboven zou het worden beschouwd als ‘wonen’. Waarbij een normaal huurcontract nodig zou zijn. “Wij snappen hier echt niks van. Hoe kun je met droge ogen 800 euro vragen voor een schoenendoos?”, reageert Jongman. Volgens de GSb moet de gemeente voorwaarden stellen in de vergunningverlening en in het bouwbesluit om dit in de toekomst te voorkomen.