Wonen

Lupine veelbelovend als voedingsmiddel en voor Europese landbouw, aldus Hanzehogeschool

Hanzehogeschool Groningen heeft er voor gezorgd dat een eetbare lupine in Europa mag worden gekweekt. Voor het eerst heeft een Andes lupine ras in Europa kwekersrecht gekregen: de COTOPAXI. Dat is zowel aantrekkelijk voor de consument omdat deze bijzondere plant een alternatief is voor soja. Maar ook is het verkrijgen van dit kweekrecht belangrijk voor de landbouw, omdat deze lupine ook aantrekkelijk is als bodemverbeteraar en voor de duurzame en circulaire akkerbouw, zo meldt de Hanzehogeschool.


Leestijd: 2 minuten

Lupine veelbelovend als voedingsmiddel en voor Europese landbouw, aldus Hanzehogeschool
Lupine veelbelovend als voedingsmiddel en voor Europese landbouw, aldus Hanzehogeschool

COTOPAXI is een kweekproduct van Vandinter Semo in samenwerking met Hanzehogeschool Groningen en het Europese onderzoeksproject LIBBIO. De Andes lupine (Lupinus mutabilis), een plantsoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika, is één van de vier soorten eetbare lupinen. De plant vormt een duurzaam alternatief voor soja vanwege het hoge olie- en eiwitgehalte en levert een bijdrage aan biodiversiteit en bodemverbetering.

Dankzij de goede vetzuursamenstelling is lupine-olie prima geschikt voor voedingstoepassingen zoals margarine en mayonaise, maar ook voor cosmetica, voor met name haarverzorging, lippenstift en verzorgende crèmes. De boon is zeer rijk aan eiwitten, alkaloïden en andere bioactieve inhoudsstoffen. De eiwitten zijn te gebruiken als functionele voedingsingrediënten en als veevoer. Alkaloïden staan tegenwoordig volop in de belangstelling vanwege mogelijke toepassing in geneesmiddelen tegen kanker en als natuurlijke, biologisch afbreekbare gewasbeschermingsmiddelen. Bioactieve inhoudsstoffen zijn geschikt voor toepassing in cosmetica en functionele voeding. De Andes lupine draagt bij aan de plantaardige eiwittransitie en aan een EU die onafhankelijker wordt van grootschalige plantaardige eiwit-import.

De COTOPAXI Lupine
De COTOPAXI Lupine

Rob van Haren, lector Transitie Circulaire Bio-economie aan de Hanzehogeschool: ‘De Andeslupine is één van de genegeerde gewassen uit de Andes zoals quinoa en chia. De Andeslupine groeit in dezelfde klimaatzones als aardappel en heeft daarmee in potentie een groot areaal. Vanwege de hoge olie- en eiwitgehaltes, vergelijkbaar met de sojaboon, heeft de Andeslupine gelijke economische vooruitzichten.’

Rob van Haren heeft in 2015 het initiatief genomen om de “supply chain” voor de Andes lupine in Europa te ontwikkelen met het LIBBIO project. Een Andes lupine pre-breeding collectie die tot stand was gekomen door Kiemkracht maakte dit mogelijk. Kiemkracht is de innovatie alliantie van het Productschap Akkerbouw en het Innovatienetwerk van het ministerie van Landbouw en Visserij. 

Bert-Jan van Dinter , directeur Vandinter Semo over dit nieuwe kweeksucces: ‘Al sinds 1914 veredelen wij in landbouwgewassen. We richten ons vooral op bodemverbeteraars. Dit zijn gewassen die op een natuurlijke manier de bodem gezond maken. In 2008 zijn wij een samenwerking aan gegaan met Kiemkracht en later met de Hanzehogeschool in het H2020 project LIBBIO. Dat wij binnen 5 jaar een rasregistratie in Europa hebben is uniek. COTOPAXI is het eerste ras uit het nieuwe kweekprogramma. De komende jaren gaan we kruisingen maken die gericht zijn op vroegheid van bloei en de opbrengst van lupinebonen.’

De Andeslupine COTOPAXI draagt bij aan een goed saldo voor agrarisch ondernemers, duurzame en circulaire akkerbouw, biodiversiteit, rendabele verwerking en bioraffinage en duurzame natuurlijke producten voor de Europese consument.