De afbeelding is afgedrukt op dertig betonnen panelen en is in totaal maar liefst 45 meter lang. Ook op enkele andere viaducten gaat men afbeeldingen aanbrengen om de nieuwe viaducten op die manier een eigen lokaal gezicht te geven.
Ook aan de zuidwand van het viaduct komt een afbeelding. Hier is gekozen voor een fragment van een plattegrond van de stad en het gebied aan de zuidzijde hiervan. Deze wordt later aangebracht.
De afbeelding aan de Brailleweg toont de historische aanblik van de stad Groningen vanuit het zuiden. Het is van origine een kopergravure die opgenomen was in de Civitates orbis terrarum, het eerste deel van de beroemde stedenatlas van Georg Braun en Frans Hogenberg. De eerste druk hiervan verscheen in 1572.
In de stedenatlas werd de stad nog Groeninga of Groninga genoemd. Bij de skyline heeft de kunstenaar behulpzaam de namen van de belangrijkste bouwwerken vermeld, al is dat niet erg secuur gedaan. Zo ligt in de ets de Oosterpoort aan de westzijde en Hoogkerk aan de oostzijde. Ook ontbreekt er een naam bij de grootste kerk in de afbeelding, de Martinikerk.
De Martinitoren lijkt bovendien wel erg hoog. Op de afbeelding is de torenspits te zien die meer dan honderd meter hoog was en bij de vreugdevuren om het vertrek van de Spanjaarden in 1577 verloren ging. Een ander detail is dat op de afbeelding ook de Herepoort te zien is. Dat is de stadspoort aan de zuidzijde, waarnaar de aannemer zich heeft vernoemd.
De komende tijd komen er ook afbeeldingen onder de nieuwe viaducten bij (van west naar oost) de Concourslaan, de Paterswoldseweg, het Noord-Willemskanaal (Julianabrug) en de Europaweg. De afbeeldingen hebben steeds een relatie met de plek.
Foto: Raymond Bos