Aan de hand van zijn familiegeschiedenis gaat hij in op de wijze waarop de Holocaust in de achterliggende tachtig jaar werd verwerkt en invloed had op verschillende generaties.
Loek Marcus (Groningen, 1946) groeide op in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders en zus overleefden in onderduik. Vele familieleden keerden niet terug. ‘Niet teruggekeerd’ of ‘weggebleven’ waren voor Marcus bekende woorden om dat te verhullen, wat er daadwerkelijk was gebeurd. Marcus nam het initiatief om stolpersteine – gedenkstenen – te plaatsen voor het woonhuis van zijn grootouders aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. In zijn lezing zal hij ingaan op de Holocaust vanuit het perspectief van de tweede generatie, waartoe hij zelf behoort.
In 2005 werd 27 januari door de Verenigde Naties aangewezen als Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Synagoge Groningen organiseert sinds 2020 jaarlijks een herdenkingslezing rond deze datum. Eerdere sprekers waren onder andere Andere Tijden presentator Astrid Sy en de directeur van het Anne Frank Huis, Ronald Leopold.
De bijeenkomst begint zondag 26 januari om 15.00 uur en is vrij toegankelijk. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is het noodzakelijk uw gratis ticket te reserveren. Dit kan ovv ‘Holocaustherdenking 2025’ via reserveren@synagogegroningen.nl.
Foto boven: Loek Marcus voor het kunstwerk ‘thuis’ in Synagoge Groningen. Foto: Lola van der Made.
Foto onder: Loek Marcus voor de woning van zijn grootouders aan het Gedempte Zuiderdiep 51A in Groningen. Foto: Lola van der Made.