Wonen

Huizenprijzen provincie Groningen stegen meer dan elders. Maar in welke gemeente het meest?

De huizenprijzen in de provincie Groningen stegen sneller dan gemiddeld in de rest van Nederland. Maar binnen de provincie Groningen waren er grote verschillen in de prijsstijgingen van huizen. Waar stegen de prijzen afgelopen jaar het snelst, en waar het minst?


Leestijd: 1 minuut

Huizenprijzen provincie Groningen stegen meer dan elders. Maar in welke gemeente het meest?
Huizenprijzen provincie Groningen stegen meer dan elders. Maar in welke gemeente het meest?

Nergens in de provincie Groningen steeg de gemiddelde huizenprijs in 2022 zo hard als in Westerwolde. Huizen in deze gemeente brachten liefst 19,5 procent – ruim 56 duizend euro – meer op dan in 2021. Ook in Veendam, Stadskanaal, Westerkwartier en Pekela nam de huizenprijs met meer dan 15 procent toe. Daarentegen kende Oldambt een relatief kleine stijging van de gemiddelde verkoopprijs: 7,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door Slimster.nl. De online prijs- en offertevergelijker ziet een verband tussen de prijsstijgingen per gemeente en de aanwezigheid van woningen met een laag energielabel aldaar.

Mede dankzij de gemeente Westerwolde stegen de prijzen in de provincie Groningen met gemiddeld 12,6 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 10,8. Opvallend is dat ook Drenthe, Overijssel en Fryslân bovengemiddeld sterke prijsstijgingen meemaakten. In het noordoosten van het land werden de huizen dus relatief duurder dan in bijvoorbeeld Noord-Holland en Limburg, waar de toename minder dan 10 procent bedroeg. Overigens spant Flevoland de kroon, met een toename van gemiddeld 15,4 procent.

Kleinste toename in Oldambt

Waar de huizenprijzen in het gros van de Groningse gemeenten harder stegen dan het landelijk gemiddelde, gold dat niet voor Oldambt. Met 7,7 procent noteert deze gemeente veruit de kleinste toename van de provincie. Na Oldambt volgen Midden-Groningen en Groningen. Hier bleef de gemiddelde stijging van de huizenprijs net onder de 10 procent.

Laag energielabel leidt tot kleinere prijsstijging

Een eenduidige verklaring voor de verschillen tussen gemeenten is volgens Slimster niet direct aan te wijzen. Er lijkt landelijk gezien echter een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en het percentage woningen met een laag energielabel (E, F of G).

De volledige lijst met gemiddelde prijsstijging en het percentage lage energielabels per gemeente is te vinden in het persbericht op de website van Slimster.