Wonen

Ingrijpende opknapbeurt Stadhuis Groningen te boek gesteld

Duizenden Groningers hebben inmiddels kunnen zien hoe het Groningse stadhuis in twee jaar tijd volledig is verduurzaamd en vernieuwd. Die werkzaamheden gingen van start in 2020 en werden vorig jaar afgerond. Ter gelegenheid van de opknapbeurt is er een boek uitgekomen met álle informatie over de werkzaamheden, en over de geschiedenis van dit in oorsprong uit 1810 daterende gebouw.


Leestijd: 1 minuut

‘Stadhuis Groningen – Voortdurend bij de tijd’, is de titel van dit boek

dat de transformatie van het stadhuis beschrijft en dat de vernieuwing in historisch perspectief plaatst. De opknapbeurt stond onder leiding van Happel Cornelisse Verhoeven en architectenbureau Fritz .

Het ruim geïllustreerde boek is gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen en uitgegeven in samenwerking met Platform Gras. Het is geschreven door architectuurhistoricus Erik Dorsman. Fotografie en vormgeving lagen in handen van Marleen Annema en Peter de Kan. In vijf hoofdstukken wordt het verhaal van de vernieuwing van het stadhuis verteld.

Het boek begint met de wordingsgeschiedenis en het functioneren door de eeuwen heen. Daarna staat de recente aanpak van het monument centraal: vanuit welke ontwerpfilosofie is er gewerkt, hoe verduurzaam je een rijksmonument, en hoe zorg je ervoor dat het oude overheidskantoor – want dat is het per saldo – bij de tijd blijft?

Om de juiste informatie boven tafel te krijgen zijn de ervaringen van de betrokken ontwerpers, restauratie- en monumentendeskundigen, projectmanagers, bouwers en techniekadviseurs verzameld.

Het boek ligt vanaf 17 juni in de boekhandel en kost € 24,95.

Foto boven: Gemeente Groningen