Wonen

Inwoners Groningen gooien te veel in grijze afvalbak

Inwoners in Groningen gooien te vaak hun huishoudelijk restafval weg in de grijze afvalbak. Ook scheiden ze hun afval niet voldoende en belanden veel materialen die herbruikbaar zijn alsnog bij het restafval. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente hanteert nieuw systeem voor meldingen over openbare ruimte
Gemeente hanteert nieuw systeem voor meldingen over openbare ruimte

Niet een van de gemeenten in de provincie heeft de doelstelling gehaald die eigenlijk al voor 2020 was vastgesteld. Dat is de conclusie van Dagblad van het Noorden na rondvraag bij alle Groningse gemeenten. Daarbij moet worden opgemerkt dat de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta nog geen cijfers konden aanleveren.

In 2020 moesten inwoners van Groningen per inwoner 100 kilo huishoudelijk restafval aanleveren, waarvan driekwart gescheiden moest zijn. Deze doelstelling kwam voort uit het regeerakkoord van Rutte II en moest zorgen voor verduurzaming en een toename van het hergebruik van materialen die anders vernietigd zouden worden.

Toch zitten de meeste gemeenten daar volgens Dagblad nog minstens 50 kilo boven. Alleen Westerkwartier komt in de buurt, waar inwoners gemiddeld 108 kilo afval per jaar weggooien. Alleen in de gemeente Oldambt wordt daadwerkelijk 75 procent van het restafval gescheiden.

De doelstelling voor 2025 is nog ambitieuzer: dan moet de hoeveelheid restafval per inwoner zijn gereduceerd tot 30 kilo per inwoner. De verschillende gemeenten vrezen dat dit doel niet haalbaar zal blijken, mede doordat er een verzadiging is opgetreden in wat bereikbaar lijkt en omdat het doel te ambitieus is. Het vele thuiswerken door corona bemoeilijkt het halen van de doelstelling alleen nog maar meer. Desondanks blijven de gemeenten zich inzetten voor het doel.