Wonen

Inwoners Groningen kunnen hun straat tijdelijk omtoveren tot autovrije “Leefstraat”

Hoe gezellig kan het zijn? In je eigen straat in Groningen samen met medebewoners aan lange tafels heerlijk eten en bijpraten op een zomerse avond, zonder last te hebben van autoverkeer. Dat is mogelijk wanneer stadsbewoners hun straat tijdelijk veranderen in een Leefstraat. De gemeente Groningen wil dat mogelijk helpen maken, maar het initiatief ligt bij straatbewoners.


Leestijd: 1 minuut

Inwoners Groningen kunnen hun straat tijdelijk omtoveren tot autovrije “Leefstraat”
Inwoners Groningen kunnen hun straat tijdelijk omtoveren tot autovrije “Leefstraat”

Vanaf januari 2023 kunnen inwoners van gemeente Groningen een leefstraat aanvragen. Een leefstraat is een tijdelijke autovrije straat in de zomerperiode, tussen 1 juli en 1 september. Het geeft bewoners de kans om de straat tijdelijk om te toveren tot een plek van ontmoeting, spelen en ontspanning, zonder de aanwezigheid van (geparkeerde) auto’s. In voorgaande jaren hebben bewoners tijdens leefstraten samen gegeten, gesport, er waren activiteiten voor kinderen en de straat werd opgeschoond en vergroend.

Een leefstraat is alleen een succes als de meeste bewoners in de buurt het idee steunen. Daarom kan een leefstraat alleen op initiatief van minimaal drie bewoners uit de straat georganiseerd worden. Zij zorgen voor voldoende draagvlak vanuit de buurt, door bewoners van hun straat en aangrenzende straten tijdig te betrekken bij hun plannen.

De gemeente ondersteunt, adviseert en faciliteert hierbij. Ben je enthousiast over een leefstraat in jouw straat? Bekijk de voorwaarden en meld je leefstraat aan vóór 1 april 2023 via de website van de gemaente Groningen.

(Bron: Nieuwsbrief gemeente Groningen).