Wonen

Italiaans pleintje in Groningen – maar waar?

Groningen kent veel gebouwen ontworpen door Italiaanse architecten. Zoals het Groninger Museum, de Waagstraat of de Bibliotheek. Onlangs werd aan dit rijtje gebouwen met Italiaanse uitstraling, een bijzonder gebouw, eigenlijk een pleintje, toegevoegd: zie bijgaande foto. Maar: wat is het precies, en waar staat het?


Leestijd: 1 minuut

Italiaans pleintje in Groningen – maar waar?
Italiaans pleintje in Groningen – maar waar?

Het betreft een pand aan het Boterdiep. Eerst een dansschool, nu een appartementencomplex. Het werd ontworpen door architectenbureau DECIDE, en was een van de deelnemers aan de jaarlijkse architectuurwedstrijd in Groningen.

Over het opmerkelijke pand in Italiaanse stijl schrijft de website van de architectuurprijs:

"De laatste gebruiker van dit pand aan het Boterdiep, Plaza Danza, liet het gebouw in z’n geheel renoveren. Het is inmiddels helemaal ingesloten door bebouwing aan het Boterdiep, de Wipstraat, Nieuwe Ebbingestraat en Turfsingel. Het pand is het alleen nog vanaf het Boterdiep te bereiken via de Snor, een smal steegje. Door de ingesloten situatie is er geen directe relatie met het straatbeeld. De ontwerpers beschouwden de projectlocatie daarom min of meer als carte blanche."

“De afwerking en uitstraling met de pastelkleurige, met mineraalverf beschilderde gevels en oplopende bestrating die wat rommelig oogt, doet een beetje Mediterraans aan. Dat uitgangspunt diende als concept voor het ontwerp van dit project. De gerealiseerde appartementen zijn bedoeld als ware het een klein dorpje met een eigen identiteit”.

En zo werd Plaza Danza getransformeerd tot Plaza Mantequilla: Boterplein.

(Bron en meer informatie: Groninger Architectuurmaand.nl )