Wonen

Jelle van der Knoop, voorzitter GBB, treedt af

Voorzitter én oprichter van de Groninger Bodem Beweging, Jelle van der Knoop, stopt als voorzitter van de vereniging. Op 20 oktober legt hij na twaalf jaar zijn functie neer. Begin deze maand nam Susan Top al afscheid van het Groninger Gasberaad.


Leestijd: 1 minuut

Jelle van der Knoop, voorzitter GBB, treedt af
Jelle van der Knoop, voorzitter GBB, treedt af

Sinds de oprichting van de GBB heeft Van der Knoop het grootste deel van zijn beschikbare tijd besteed aan het succesvol opzetten en meebesturen van de vereniging. Er is veel bereikt, stelt de GBB, verwijzend naar de stopzetting van de gaswinning, de afhandeling van schade en versterking onder regie van de overheid in plaats van de NAM.

Van der Knoop kiest ervoor om zijn vrije tijd aan andere zaken te besteden. “Het is een moeilijk besluit: er is nog zoveel te doen! Stond in het verleden de collectieve strijd tegen de gaswinning en de positie van de NAM centraal, nu strijdt elke bewoner zijn eigen strijd, binnen de kaders van de nieuwe regelgeving”, zegt hij. “Daarom is het belangrijk dat de GBB blijft opkomen voor de gerechtvaardigde belangen van gedupeerden. Er moet een partij blijven die namens de gedupeerden tegen bestuurders, uitvoeringsinstanties, Kamerleden en ministers zegt waar het op staat.”